Kysy asiantuntijalta

Kysy verenpaineesta - asiantuntijamme vastaa. Kysymyksesi voivat koskea kohonneen verenpaineen ennaltaehkäisyä, sen lääkehoitoa ja hoidon seurantaa, ruokavaliota, liikuntaa tai ylipäätään elämää kohonneen verenpaineen kanssa. Huomioithan että päivitämme kysymyksiä noin kerran kuukaudessa, joten mikäli tilanteesi on akuutti, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi. Palvelumme on maksuton. 

Kysy asiantuntijalta -palveluun

Hei. Verenpaineeni on matalahko (100/70) yleensäkin, mutta kuukautisvuodon jälkeen se laskee lisää ja välipalaksi on jogurtin sijaan syötävä suolakurkkuja. Johtuuko verenpaineen lasku kuukautiskierrosta ja miksi se johtuu siitä? Vai onko vain omituista sattumaa? Kiitos vastauksesta!

7.9.2015 Näytä vastaus

Hei!

Kait se on uskottava, että kiertosi vaikuttaa verenpaineeseen. Jos kuukautiset ovat kovin runsaat voisivat ne olla osa selitystä. Onkohan sinulla käytössä hormonaalista ehkäisyä? Jotkut naiset ovat herkempiä hormonien vaikutuksille ja e-pillerit voivat nostaa verenpainetta. Tällöin taukoviikolla paineet voisivat olla matalammat? Onneksi tilanne ei ole vaarallinen, ja tutkimusten mukaan matalista paineista ei ole haittaa, kunhan pystyssä pysyy :)

Hei, hyvä Atte Vadén. Olen ihmetellyt mistä voi johtua, että sydämen rasituskokeen aikana verenpaineeni alkoi laskea, vaikka se oli huomattavan korkealla aloitettaessa (n. 170/110). Fysiatrian erikoislääkäri, joka tutkimuksen suoritti, sanoi että hän ei ole ennen tavannut tällaista, eikä tiedä miten sitä voisi alkaa edes tutkia.

Asia on jäänyt vaivaamaan, koska olen pannut merkille seuraavia asioita. Jos en aktiivisesti liiku pariin päivään, olen aivan kuin tukossa. Mutta jos lähden liikkeelle rauhallisesti, esim. pyörällä tai rullaluistimilla, voin vähitellen lisätä vauhtia kohtuulliseksi ja mennä vaikka 30 km lenkin vaivatta. Jos taas lähden ripeästi liikkeelle, jaloista menee voima oitis ja muistan että pitää aloittaa hitaalla vaihteella.

Verenpainelääkkeinä käytän Bisoprolol Actavis 5 mg X 2, Losatrix 50 mg X 2 ja Zanidip 10 X 2. Paineet ovat aika heitteleviä ja usein liian korkeita lääkkeistä huolimatta. Lisäksi paineet reagoivat herkästi asennon muutoksille.

Olisin kovin kiinnostunut tietämään mistä on kysymys. Jotenkin yhdistän uteliaisuuteni siihen, että nuorimman poikamme synnynnäinen aortan ahtauma huomattiin todella vakavaksi vasta 15-vuotiaana. Tulee ajatus, että onko minullakin jokin ahtaus jossain, kun koko ajan pitäisi aktiivisesti liikkua, että veri kiertäisi hyvin.

Mahdollisesta vastauksesta jo kiittäen,
Maija

7.9.2015 Näytä vastaus

Hei!

Nyt menee kovin arvailuksi, enkä ole rasituskoeasiantuntija, joten konsultoisin asiasta kyllä kardiologia. Mitenkään mahdoton ajatus ei ole, etteikö elimistössäsi ja sen paineen säätelyssä voisi olla aivan anatomistakin poikkeavuutta, koska reaktiot ovat osittain epätyypillisiä. Liikunnan aloituksen voimattomuus voi kyllä ainakin osittain liittyä bisoprololi -lääkitykseen, joka joskus toimii liiankin tehokkaana rasituksen rajoittimena salpaamalla osaa tiedonkulusta. Kun hiljalleen lämmittää ”konetta”, niin tieto pulssin ja verenpaineen nostotarpeesta välittyy verenkiertoelimistölle, etenkin sydämelle, bisoprololista huolimatta. Mutta kuten sanottu, tässä voimakkaassa verenpaineen laskussa ja oirekuvassa kyllä konsultoisin kardiologia :)

Olen 46-vuotias nainen. Huolenani on kovasti vaihteleva verenpaine. Yläpaine voi korkeimmillaan olla 140, mutta usein se on normaali 120 tai allekin. Alapaine voi heittelehtiä 100-78 arvoissa. Jännitän ja stressaan ja elämäntilanne on kaiken kaikkiaan kuormittava. Tilanne on johtanut kierteeseen, jossa jännitän jännittämistäkin ja silloin verenpaine on automaattisesti korkealla. Mielestäni syön terveellisesti ja suolan käyttö on kohtuullista, samoin alkoholin käyttö. Liikun säännöllisesti, mutta en ehkä riittävästi. Kolesteroli- ja rasva-arvot on mitattu kolmisen vuotta sitten. Kokonaiskolesteroli oli 3,6 ja triglyseridit 0,89. Ns. hyvä kolesteroli oli 1.2. Verensokeri oli normaali. Isäni sai 65-vuotiaana sydäninfarktin ja sen myötä myöhemmin kehittyi sydämen vajaatoiminta. Äitini on 80-vuotias ja hänellä on nyt verenpainelääkitys melko tuoreena. Suvussa on siis sydän- ja verisuonitautihistoriaa.  Olen lääkärille puhunut tilanteesta, mutta tuntuu että minua ei oikein oteta vakavasti. Mitä itse suosittelisit tilanteeseen?

7.9.2015 Näytä vastaus

Hei!

Verenpaineesi ei onneksi nouse kovinkaan korkealle ja varmaan sen tähden lääkärisi ei ole ollut huolissaan tilanteestasi. Vaikuttaisi siis hyvinkin siltä, että sinulla on terveelliset elintavat ja erittäin hyvät verenpaineet normaalissa tilanteessa. Koska olet stressaavaa tyyppiä, niin paineet sitten herkästi nousevat joissakin tilanteissa normaalin ylärajoille ja alapaineen osalta ylitsekin.

Sydän- ja verisuonisairauksien suhteen oleellista on kokonaisriski ja siinä mielessä olet hyvässä asemassa. Kolesterolisi ovat erinomaiset ja verensokeri on kunnossa. Toki sukurasitus tuo oman riskinsä, mutta omilla elintavoilla voi kovasti vaikuttaa tilanteeseensa, eli kannustan jatkamaan näillä hyvillä elintavoilla :) Jos jossain haluat vielä parantaa, niin hyötyisit varmasti jos pystyisit välillä jättämään huolia hiukan syrjään. Erilaiset rentoutusharjoitukset voisivat myös auttaa ehkäisemään stressikierrettä. Olethan huomannut ja oppinut, että tilanne kyllä aina lopulta helpottaa ja hellittää, eli mitäpä siitä liikaa stressaamaan. Toki helpommin sanottu kuin tehty, mutta jooga, hengitysharjoitukset, mielikuvaharjoittelu jne. ovat aivan tutkittuja menetelmiä niin mielen, kuin ruumiinkin rauhoittamiseen.

Hei! Haluan tiedustella minkälainen tulisi normaalin verenpaineen vuorokausivaihtelun olla. Jostakin nettisivulta olen lukenut, että yöarvon tulisi olla 10-20% alhaisempi kuin päivä-arvon, muuten tilanne on huono. Siinä ei kuitenkaan mainittu mitä huonoa siinä on, jos tuota vaihteluväliä ei ole ja mistä tuollainen tilanne voi johtua.

Toisaalta haluaisin tietää, mitä tarkoittaa jos tuo vaihteluväli normaalioloissa on vähän/paljon suurempi kuin 20%, esim.30% tai jopa 40%? Mistä johtunee ja miten voidaan vaikuttaa vaihteluvälin luonnonmukaiseen (ilman lääkkeitä) tasaamiseen (mikäli sellainen on tarpeellista)?

Itselläni on melko herkkä autonominen hermosto En esimerkiksi voi juoda kahvia lainkaan, ja jos juon niin tunnen miten ylivireys iskee päälle. Verenpaineeni heittelee esim. tämän aamun klo 6 mitatusta arvosta 109/64, pulssi 54, kello 12 mitattuun arvoon 152/86, pulssi 62. Toisinaan se pysyy korkeana iltaan, useimmiten kuitenkin laskee tuonne 135-145 välimaille.  Olen 62-vuotias, kotona viihtyvä, ajoittain etähommia tekevä kotirouva, joten varsinaisia työpaineita minulla ei ole.

Kiitos vastauksestanne.

7.9.2015 Näytä vastaus

Hei!

Yöllä ihmisen tulisi olla levossa ja ruumiin, sekä mielen tulisi päästä rentoutumaan. Jos yöllä verenpaine ei laske, viittaa se yleensä terveysongelmiin. Tyypillisesti uniapnea tai sydänsairaudet voivat estää verenpaineen luonnollista laskua yöaikaan. Elimistössä on siis tällöin yöllä jatkuva stressitila päällä. Uniapnea ja sydänsairaudet ovat senkaltaisia terveysongelmia, että monesti ne aiheuttavat eliniän ja elämänlaadun laskua. Näin siis yöllä laskematon verenpaine voi kavaltaa terveydelle vaarallisen tilan. Mainitsemaasi 10-20%:n laskua verenpaineessa yöllä on pidetty normaalina.

Suuri verenpaineen vaihtelu kertoo yleensä juurikin päiväaikaisesta paineen noususta. Ihminen on siten kokonaisuus, että monenlaiset ”paineet” näkyvät herkästi myös verenpaineessa. Joillakin verenpaine nousee herkemmin kuin toisella ja tässä autonomisen hermoston herkkyys on avainasemassa. Jos levossa paineet kuitenkin laskevat, niin tilanne ei ole huolestuttava ja korkeita paineita voi laskea myös liikunnalla, rentoutusharjoituksilla ja välttämällä itselle sopimattomia piristeitä. Olet siis toiminut aivan oikein. Lääkkeellisesti ei nykytiedon valossa kannata väkisin hakea ”luonnollista” vuorokausivaihtelua, vaan on pyrittävä hoitamaan huonon vaihtelun taustalla olevia tekijöitä. Toki jatkuvasti koholla oleva verenpain,e tai hälyttävän korkeat paineet vaativat verenpaineen lääkehoidon. Ja jos verenpaine on nimenomaan yöllä selkeästi koholla, kannattaa toki lääkitystä painottaa iltaan.   

Kiitos vastaukseen 28.8.2014. Kaikki kyseiset kokeet otettu ja olivat ok. Heinäkuussa kuitenkin löytyi helikobakteeri ja se on häädetty. Nyt menen vielä tähystykseen, koska kipu tuntuu yhä. Verenpaine lääkitys 10mg päivässä on vähennetty 5mg:aan ja lisänä Seloken 47,5mg. sydämen muljahteluun. Tämän otan illalla, kun yöllä verenpaine on vielä vähän koholla. Aamulla mittaan paineet 159/88 ja pulssi on hyvä. Joskus herään siihen kun pulssi ja paineet ovat koholla. Kun liikun hetken, paineet palautuvat normaaleiksi ja voin mennä nukkumaan.

Päivisin kun teen toimistotyötä, oireet tulevat vatsaan. Vatsassa tuntuu sellaista värinää ja joskus nostattaa myös paineita. Litalgin iltaisella otettuna antaa nukkua yön hyvin. Päivällä otettuna se helpottaa oloa myös istuessa. Paineet ovat yleensä seuraavana iltanakin vielä 117/80/55, ja ovat joskus alhaisemmatkin, vaikka olen ottanut lääkkeen kahdeksan aikaan illalla. Joskus tuntuu että sydän lyö voimakkaammin kun käyn vaikka WC:ssä ja menen nukkumaan. Sitten se helpottaa pikkuhiljaa niin, etten enää tunnekaan sydämenlyöntejä. Onko tämä sitten jotain lihasvärinää? Koska paineet ja pulssi ovat kuitenkin hyvät, miksi levossa ja yöllä paineet kohoavat?  

Kolesteroli lääkityksen aloitin kun lääke helikobakteerin hoitoon loppui. Oisiko tämä sittenkin syy vatsaoireisiin, kun otan sen illalla ja kipu nostattaa levossa paineita? Tuntuu että iltapäivällä oireet helpottavat ja paineet laskevat. Elämä on kunnossa ja muuten ihanaa.

29.10.2014 Näytä vastaus

Hei! 

Onpa tässä nyt kovin oudosti käyttäytyvät verenpaineet sinulla. Ilmeisesti sinulle ei vielä ole tehty verenpaineen vuorokausirekisteröintiä (ambulatorinen verenpaineen mittaus). Se antaisi vielä lisätietoa verenpaineen käyttäytymisestä. Toisaalta on hyvä muistaa, että WC-käyntien ja asennon muutosten kuuluukin vaikuttaa paineeseen ja tietenkin asento vaikuttaa myös siihen kuinka sydämen sykkeen tuntee ja aistii. Sinulla ei tainnut olla todettuna mitään valtimosairautta, joten on aivan turvallista kokeilla muutaman viikon taukoa kolesterolilääkkeestä, jolloin voi nähdä, olisiko tämä joidenkin vatsa- ja suolioireidesi syynä. Ja vielä lisäyksenä: kaikki kivut ja vaivat toki yleensä nostavat verenpainetta, mutta nimenomaan suoliston alueen erilaiset toiminnalliset oireet voivat myös laskea verenpainetta ja pulssia autonomisen hermoston välityksellä.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > »

©2010 Orion Oyj, Orionintie 1A, 02200 Espoo, PL 65, 02101 Espoo
Puhelinvaihde 010 4261, Y-tunnus 1999212-6