Kysy asiantuntijalta

Kysy verenpaineesta - asiantuntijamme vastaa. Kysymyksesi voivat koskea kohonneen verenpaineen ennaltaehkäisyä, sen lääkehoitoa ja hoidon seurantaa, ruokavaliota, liikuntaa tai ylipäätään elämää kohonneen verenpaineen kanssa. Huomioithan että päivitämme kysymyksiä noin kerran kuukaudessa, joten mikäli tilanteesi on akuutti, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi. Palvelumme on maksuton. 

Kysy asiantuntijalta -palveluun

Hei!

Olen 47-vuotias normaalipainoinen mies. Verenpainelääkityksenä Bisoprolol ratiopharm 2,5 mg ja Losartan Orion 25 mg aamuisin. Olen ihmetellyt, miksi verenpaine ja syke vaihtelevat välillä suurestikin verenpainetta mitattaessa. Olen mitannut aamulla kolme perättäistä mittausta 2-3 minuutin väliajoin ja perättäiset arvot voivat olla 145/96 syke 71, 118/81 syke 61 ja 129/85 syke 66. Miksi syke ja verenpaine vaihtelevat noinkin suuresti mittausten välillä? Mikä noista mittaustuloksista on se ”oikea” tulos vai onko se mittausten keskiarvo? Joskus mittari antaa tulokseksi erroria eli ei anna tulosta. Välillä mittaustulokset ovat toki paljon tasaisempia. Verenpainemittari on luotettava ja kliinisesti validoitu tunnetulta valmistajalta. Mittaustapahtuman olen tehnyt ohjeiden mukaisesti.

18.6.2014 Näytä vastaus

Hei!

Verenpaineen säätely on hyvin monimutkainen systeemi. Monet eri tekijät voivat olla sitä nostamassa tai laskemassa. Normaaliin elämään liittyvät, niin fyysiset kuin henkisetkin tekijät, ovat vaikuttamassa paineeseen ja siten vuorokaudessa voi tapahtua paljon paineen vaihtelua. Mittareiden mittausmenetelmä on lisäksi epäsuora, eikä siis anna ”oikeata” arvoa, vaan arvion vallitsevasta paineesta. Täysin normaali ilmiö on myös se, että ensimmäinen mittaus on korkeampi, ja ruumiin ja mielen tottuessa mittaustapahtumaan on seuraavan mittauksen aikana verenpaine (ja pulssitaso) jo matalampi. Pulssitaso siis vaihtelee myös jatkuvasti ja on tervettä aivan asiaankuuluvaa, että siinä on jatkuvaa pientä muutosta. Hoitopäätökset tehdään kotimittauksissa keskiarvon perusteella. Nykyiset kotikäyttöiset olkavarsimittarit ovat hyvin luotettavia, jos niitä ei ole kaltoinkohdeltu ja ne on kalibroitu, errorin näyttäminen johtuu yleensä liikkeestä, joka on häirinnyt mittarin oskillometriä, eli mitatessa ei kannata puhua tai liikehtiä.

Olen 76-vuotias nainen. Lääkkeenä Atacand plus 1tab/pv.  Verenpaine on sellaista 135/85  ja pulssi  75-80. Mutta illalla, kun istun ja katselen tv:tä, saattaa katselun jälkeen paine olla jopa luokkaa 180/85  ja pulssi 66. Jos liikun, niin paineet alhaiset ja pulssi korkea. Jos istuskelen, niin pulssi alhainen ja paineet nousevat, onko normaalia? Lapsena minun arveltiin olevan allerginen 'sulfa'-lääkkeelle.  Onko samaa kuin Atacandin sisältämä sulfonamidi? Epäilen näet, että nivelkipuni liittyisi siihen!

18.6.2014 Näytä vastaus

Hei!

Perinteinen sulfa-allergia on yliherkkyyttä sulfa-antibioottia kohtaan eikä yleensä reagoi muihin sulfayhdisteisiin. Eli uskoisin sinun sietävän hyvin Atacand-lääkityksesi. Liikkuessa veresi kiertää paremmin lihaksissa ja verenkierron vastus on pienempi ja paine pysyy normaalina ja sydän huolehtii verenkierron riittävyydestä nostamalla pulssia. Levossa kuten sohvalla istuessa verenpaineen ei kyllä normaalisti pitäisi nousta. Katsotko jotain kovin jännittävää tai muuten mielen liikutusta aiheuttavaa ohjelmaa televisiosta? Toinen vaihtoehto voisi olla Atacand-lääkkeen tehon hiipuminen illasta, etenkin plus-osuus eli nesteenpoistolääke ei välttämättä vaikuta koko vuorokautta samalla teholla. Tätä voisi testata ottamalla Atacand plus kahdessa osassa, eli puolikas aamulla toinen puolikas myöhään iltapäivästä ja katsoa tasoittaako tämä verenpaineita.

Hei!

Kuinka luotettavia ovat kotona tehdyt verenpaineen kotimittaukset? Minulla on käytössä parikin luotettavan ja tunnetun valmistajan kotikäyttöön tarkoitettua verenpainemittaria. Toinen on kalibroitu noin vuosi sitten ja toisen hankin pari kuukautta sitten. Verenpainemittarit antavat suunnilleen samantasoisia tuloksia vertailtuna keskenään. Olen 47-vuotias normaalipainoinen mies, jolla aloitettu n. 2 vuotta sitten verenpainelääkitys. Lääkityksenä on Bisoprolol ratiopharm 2,5 mg ja Losartan Orion 25 mg sekä nyt lisättiin verenpaineen vuorokausiseurannan perusteella lääkkeeksi Orion escor depott 8 mg. Kolesteroliarvot ovat normaalin ylärajalla 5,1 (HDL 1,3 ja LDL 2,9). 

Olen seurannut verenpainettani kotimittauksilla ottamalla viikon tarkastelujaksolla verenpainemittauksia aamulla heräämisen jälkeen, päivällä ja illalla ennen nukkumaan menoa, kolmen perättäisen mittauksen keskiarvon kultakin ajankohdalta olen merkinnyt verenpainekorttiini. Kotimittausten perusteella verenpainetasoni on keskimäärin systolinen 115-125 ja diastolinen 75-85. Välillä olen mitannut ylimääräisiä mittauksia aamupäivällä, ne ovat välillä tasolla noin 140-150/100-105 eli aamupäivästä heräämisen jälkeen paineet ovat selvästi kohoamassa laskien kuitenkin illaksi. Mistä tekijöistä tämä aamukuohahtelu voisi johtua?

Mittaukset olen pyrkinyt tekemään ohjekirjan ohjeiden mukaisesti. Minulle tehtiin verenpaineen vuorokausiseurantamittaus vuorokauden ajalta, sen mukaisesti hereilläoloajan verenpaineen keskiarvo on 162/105 mmHg, yöaikainen 122/69 ja koko päivän keskiarvo 148/92 eli seurannan mukaisesti verenpainetaso on huomattavasti korkeammalla tasolla kuin kotimittausten taso. Hereilläoloajan vuorokausiseurannassa oli havaittu myös normaalia suurempaa vaihtelua verenpaineessa. Myös kyseisen vuorokausiseurantapäivän ja kotimittausten (oikeasta kädestä tehtynä) erot olivat samaa luokkaa. Mistä voisi johtua mittaustapojen tulosten suurehko ero? Ovatko verisuoneni alkaneet jäykistyä ja vaikuttavat siten kotikäyttöön tarkoitettujen verenpainemittarien  mittaustarkkuuteen? Verenpaineen vuorokausiseurantaa pidetään ilmeisesti hyvin luotettavana.

Kotiseurannassa verenpaine mitataan yleensä rauhallisessa tilanteessa, kun on rauhoituttu istumaan ainakin viideksi minuutiksi paikalleen, kun vastaavasti vuorokausiseurannassa mittaustapahtumia tulee sattumanvaraisista tilanteista, esim. kävellessä, istuessa ja touhutessa. Verenpainelukemat ovat varmaan tällöin korkeampia kuin levossa? Voiko tämä selittää osaksi mittaustapojen eroja verenpainetasossa?

Olo tuntuu hieman hämmentyneeltä, koska lääkitystäni lisättiin verenpaineen vuorokausiseurannan tuloksen perusteella, kun kotimittausten perusteella oletin verenpainetilanteen olevan hyvällä mallilla. Kannattako minun edelleen seurata kotimittauksilla verenpainetasoja vaikka kotikäyttöön tarkoitettujen verenpainemittareiden antamien tulosten perusteella verenpainetasoni näyttäisi olevan todellisuutta alhaisemmalla tasolla? 

Syketasoni nousi hieman noin 5-10 lyöntiä/min uuden lääkkeen (Escor) myötä, johtuuko tämä lääkkeen verisuonia laajentavasta vaikutuksesta?

18.6.2014 Näytä vastaus

Hei!

Verenpaineen säätely on hyvin monimutkainen systeemi. Monet eri tekijät voivat olla sitä nostamassa tai laskemassa. Normaaliin elämään liittyvät niin fyysiset kuin henkisetkin tekijät ovat vaikuttamassa paineeseen ja siten vuorokaudessa voi tapahtua paljon paineen vaihtelua. Normaalisti tilanne on kuitenkin sellainen, että levossa ja yöllä paineen tulee olla matalampi kuin päivällä liikkuessa ja touhutessa.

Nykyiset kotikäyttöiset olkavarsimittarit ovat hyvin luotettavia, jos niitä ei ole kaltoinkohdeltu ja ne on kalibroitu. Jos mittarisi näyttää samantasoisia arvoja kuin hoitopaikkasi mittari, niin kyllä uskaltaisin luottaa niiden antamiin lukemiin. Vuorokausirekisteröinnissä käytetään yleisimmin samalla oskillometrisellä menetelmällä toimivia mittareita kuin kotimittauksissakin, joten ero vuorokausiseurantamittarin tuloksiin ei varmastikaan johdu suonten kovettumisesta. Uskoisin eron johtuvan aivan siitä, että mittaat itse paineesi säntillisesti ohjeiden mukaan ja vuorokausiseurannassa arvot tulevat mitatuksi ”lennosta” ilman rauhoittumista. Ehkä vuorokausiseurantamittarin käyttöön on voinut lisäksi liittyä ylimääräistä jännitystä?  

Aamupäivän korkeammat arvot ovat arvoitus näillä tiedoilla. Onko sinulla aamupäivisin enemmän tekemistä, aktiivisuutta tai jotain stressitekijöitä, jotka voisivat olla paineita nostamassa? Tai juotko hyvin runsaasti kahvia ja/tai poltatko tupakkaa nimenomaan aamuisin ja aamupäivisin? Näillä tiedoilla uskoisin, että lääkkeen lisäys oli aivan perusteltua. Sinulle on kuitenkin tyypillistä aika suuri verenpaineen vaihtelu ja sinun kohdalla lääkityksen sopivuuden tarkastaisin eri vuorokaudenaikoina tehtyjen kotimittausten perusteella, ettei turhan vahvalla lääkityksellä aiheuteta puolestaan liian matalia paineita levossa. Ehkä pieni rentoutuminen ja rauhallisuuden muistaminen päiväaikaan myös auttaisi pitämään paineita kurissa. Escor laskee painetta juurikin laajentamalla valtimoita. Pulssin nousu lääkkeen aloituksen jälkeen kertoo, että sydämesi saa viestiä, joka kehottaa pitämään painetta yllä ja tämänkaltainen viesti tulee yleensä ”stressi”hermoston ja hormonien välityksellä. Paineen pitämiseksi koholla sydämesi siis nostaa kierroksia. Tämäkin ilmiö voisi puhua sen puolesta, että stressitekijöillä on vahvasti vaikutusta sinun verenpaineeseesi.

Olen 47-vuotias mies ja lääkityksenä on minulla 1 5mg Orloc aamulla herätessä ja hiukan myöhemmin päivän aikana Opamox 30mg noin 1,5-2 tablettia. Kysymys kuuluu siis: nostaako Opamox verenpainetta? Tupakoin kyllä parikymmentä savuketta päivässä ja kahviakin juon. Paineeni ovat keskimäärin 145/82. Alkoholiakin käytän kohtuudella mutta sitä olen vähentämässä silti. Kiitos vastauksesta etukäteen jo.

2.5.2014 Näytä vastaus

Moro,

Verenpaineelle on tyypillistä vuorokaudenaikainen ja aktiivisuuden muukaan vaihtelu. Verenpaine on normaalisti alhaisimmillaan yöaikaan ja levossa. On siis aivan normaalia, että verenpaineesi ovat aamulla herätessä matalammat kuin päivällä mitatessa. Ja onhan siinä sinulla kyllä aika paha paineen nostaja – tupakka mukana kuviossa. Se mm. supistaa verisuonia ja siten nostaa verenkierron vastusta ja sitä kautta painetta. Alkoholikin isommissa määrin nautittuna nostaa verenpainetta. Opamox tuskin paineitasi nostaa, yleensä vaikutus voi olla pikemminkin laskeva. Hienoa, että olet jo onnistunut vähentämää alkoholin käyttöä, onnistuisiko samanlainen vähennys tupakankin kohdalla? ☺

Hei,

Olen 17-vuotias urheileva nuori. Tänään minulta mitattiin sydämen pulssi ja  veren yläpaine ja alapaine. Tulokset olivat seuraavat: Pulssi 61. Yläpaine 145 ja alapaine 53. Terveydenhoitaja sanoi, että tämä olisi priimaluokkaa mutta myöhemmin asiaa tutkiessani huomasin että yläpaine on koholla ja alapaine on matala. Vaikuttaako urheilu tähän tulokseen eli onko tämä normaalia urheilevalle nuorelle? Salibandytreenejä se 3-4 kertaa viikossa,  niihin kuuluu alkulämppä (juoksua), laji ja joskus fysiikka.

2.5.2014 Näytä vastaus

Hei,

Uskoisin tuon yläpaineen lievän koholla olon johtuneen siitä, että mittaus tehtiin vastaanotolla. Aika usealla ihmisellä on sen verta jännitystä etenkin lääkärin, mutta osalla myös hoitajan, vastaanotolla, että tämä nostaa paineita. Liikunta ja aktiivinen urheileminen pikemminkin laskee lepoverenpainetta. Olen aika varma, että jos mittaan paineet esimerkiksi kotona (vaikka sukulaisesi mittarilla tai terveysaseman omamittauspisteessä), niin paineet ovat normaalit. Jos omamittauksessakin paineet ovat koholla (yläpaine yli 135), niin sitten kannattaa tilanne tarkastaa lääkärin vastaanotolla.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > »

©2010 Orion Oyj, Orionintie 1A, 02200 Espoo, PL 65, 02101 Espoo
Puhelinvaihde 010 4261, Y-tunnus 1999212-6