Kysy asiantuntijalta

Kysy verenpaineesta - asiantuntijamme vastaa. Kysymyksesi voivat koskea kohonneen verenpaineen ennaltaehkäisyä, sen lääkehoitoa ja hoidon seurantaa, ruokavaliota, liikuntaa tai ylipäätään elämää kohonneen verenpaineen kanssa. Huomioithan että päivitämme kysymyksiä noin kerran kuukaudessa, joten mikäli tilanteesi on akuutti, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi. Palvelumme on maksuton. 

Kysy asiantuntijalta -palveluun

Hei! Olen 46-vuotias mies. Mistä voi johtua verenpaineen lasku kun rasitan ylävartaloa (esim. kädet)? Verenpaine laskee n. 98-103/77-70 (norm. n.145/85-70, syön vp. lääkettä Enalapril 20 mg). Minulle tehty rasitus-ekg (polkupyörätesti), jossa ei poikkeavuutta, mutta ongelmani ei esiinny jaloilla tehtäessä, vaan ylävartaloa rasitettaessa. Verenpaineen laskusta seuraa myös huono olo, vp palaa normaalilukemiin 1,5-2,5 h kuluttua.

3.3.2014 Näytä vastaus

Hei. Nyt kyllä diabetes- ja yleislääketieteen erikoislääkärin tiedot eivät riitä tätä ilmiötä selittämään. Jotain häiriötä voi olla aivan verenpainetta säätelevässä autonomisessa hermostossa tai sitten aivan ylävartalon alueen isoissa suonissa. Joko jostain tulee virheellistä tietoa tarvittavasta paineesta, veren jakaantumisessa on häiriötä tai tietenkin kolmas mahdollisuus olisi, että etenkin käsiä käyttäessä sydämesi rasittuisi siten, ettei se jaksaisi pitää paineita ylhäällä.

Tämä kolmas vaihtoehto ei toisaalta sovi siihen, että rasituskoe on ollut aivan normaali. Kohdallasi kannattaisi varmaan konsultoida kardiologia tai kliinistä fysiologia ja tehdä tarkempia tutkimuksia verenpaineen käyttäytymisestä. Eli mitata paineet kaikista raajoista erilaisissa tilanteissa ja eri ruumiin asennoissa ja ehkä myös koko vuorokauden ajalta. Näillä tiedoilla ilmiön syy varmaan saataisiin selville.

Olen 52-vuotias nainen, jonka suvussa ollut paljon sydän- ja verisuonitauteja sekä korkeaa verenpainetta, sisarellani on verenpainelääkitys. Vanhemmat kuolleet näihin tauteihin n. kuusikymppisinä, ensimmäiset infarktit (aivoissa ja sydämessä) jo 40-50 v. Verenpaineeni on ollut yleensä aina matala, usein vähän liikaakin. Etenkin raskausaikana se on aina pysytellyt hyvinkin alhaalla ja usein myös esim. kesähelteillä, aiheuttaen huimausta ylös noustessa. Lääkäri kehottikin jossain vaiheessa hoitamaan noita liian alhaisia paineita merisuolarakeilla tai salmiakilla.

Paineissa on mittaustilanteessa ollut hyvin harvoin nousua ja ainakin viimeistään toinen mittaus on ollut alhainen. Yleensä ei siis lääkärissä mitattuna mitään mainittavaa "valkotakkisyndroomaa". Leikkausten yhteydessä on paineiden kanssa usein ollut tekemistä, että eivät ole laskeneet liian alas ja on saatu ne nousemaan takaisin normaalille tasolle. Pari kertaa heti synnytyksen jälkeen paine on tosin heittänyt tilapäisesti yhtenä päivänä korkeammalle ja aikoinaan vähän aikaa yhden hyvin henkisesti raskaan ajanjakson aikana, mutta alapaine ei ole kuitenkaan koskaan missään mittauksessa noussut yli 95:n, eikä yläpaine yli 140-150:n.

Kolesterolini on ollut aina korkeahko (jo lapsena 7), raskausaikana suurin arvo kokonaiskolesterolissa oli vähän päälle 8, muuten yleensä vähän päälle, tai vähän alle 6:n arvoja, LDL ollut usein 4 paikkeilla, HDL n. 1.2-1.5., triglyt alle 2:n. Olin muutama vuosi sitten myös sydämen rasitustestissä, joka oli kuitenkin normaali, samoin kuin CT-kuvaus. Lisämunuaisessa on pieni (kuulemma harmiton) kasvain. Vaihdevuosioireitakin on alkanut ilmaantumaan, hormonitoiminta muuttunut viimeisen vuoden sisällä.

En tupakoi, enkä käytä alkoholia. Liikunta jää talvisin vapaa-ajalla vähemmälle, mutta työssäni joudun kuitenkin liikkumaan ja hyötyliikuntaa kyllä riittää pakostikin joka päivälle. Yritän syödä terveellisesti, mutta joskus tulee repsahdettua. Nyt sitten, kun kolesterolimittaus taas tehtiin, olivat arvot yhtäkkiä nousseet. Kokonaisarvo jo 7.3 (syksyllä se oli 5.8), LDL 5 (syksyllä 4.3), ainoastaan HDL oli parantunut edellisestä mittauksesta, ollen nyt 1.5 ja triglyarvo oli 1.88 (syksyllä 1.7). Verenpaine oli jo syksyllä terveydenhoitajan mittauksessa hieman kohonnut 145/92, nyt arvo oli sitten ensimmäisessä mittauksessa 150/95 ja toisella otannalla jo 165/100. Kotona mitattuna kuitenkin enää 120/85, mutta kotiarvot ovat yleensä olleet normaalisti yläpaine lähemmäs sataa ja alapaine 60-70.

Miksi arvot ovat alkaneet heittää näin? Vaikuttavatko hormonit näihin ja joudunko tätä rataa jo pian lääkityksille? Kolesterolilääkkeitä en kyllä suostu syömään. Olen kuullut joiltakin, että aiemmin liiankin alhainen verenpaine onkin keikahtanut vaihdevuosi-iässä toiseen äärimmäisyyteen.

3.3.2014 Näytä vastaus

Hei,

Kuulostaisi siltä, että elintapasi ovat kyllä kohtuullisen mukavasti kohdillaan, eikä näistä kovin pääse moittimaan. Eli kyllä tässä taitaa ajan armoton hammas olla nakertamassa aiemmin hyviä arvoja hieman heikompaan suuntaan. Vaihdevuodethan voivat hyvin montaa reittiä vaikuttaa etenkin paineisiin. Huonot unet, mieliala-asiat, hormonaaliset muutokset jne. ovat siellä vaikuttamassa. Paino saattaa myös iässäsi kovin herkästi nousta, jolloin paineet ja esim. LDL ja triglyt nousevat hyvinkin herkästi ylöspäin. Valitettavasti aivan vanheneminenkin paineita ja kolesteroleja tuppaa nostamaan. Kotipaineesi ovat olleet kuitenkin kohdillaan, joten ehkä nyt vain vastaanotoilla on ollut enemmän "paineita".

Älä unohda hyviä elämäntapojasi, nämä ovat kuitenkin kaikkein tärkeimpiä terveytesi kannalta. Jos paineet näistä huolimatta alkavat olla koholla, niin lääkitystä on syytä harkita. Sukurasitus kuulostaa aika raskaalta. Tämä on hyvin merkittävä tekijä sille, kenen suonet alkavat herkemmin keräämään kolesterolia seinämäänsä. Sinuna en siis olisi ehkä noin ehdoton kolesterolilääkityksen suhteen, etenkin kun näiden sopivuutta emme voi kokeilematta kohdallasi tietää.

Olen iältäni 51 vuotta ja minulla on ollut verenpaine tauti jo vuodesta 2000, nyt lääkityksenä Zanidip 20mg ja Ramipril 10 mg. Aamulla kun otan lääkkeeni verenpainetaso on noin 146/92, mutta illalla verenpaine on noin 180/115, pitäisikö minun jakaa lääkkeet niin että otan puolikkaan tabletin aamulla ja puolikkaan illalla? Vai tarvitsinko lisälääkitystä, minulla on todettu sydämen laajeneminen, aiheutuen verenpainetaudista.

6.2.2014 Näytä vastaus

Hei!

Verenpaineesi ei ole oikein hyvällä tasolla aamullakaan ja vielä korkeammalle pääsevät paineet illalla karkaamaan. Jos elintapojen puolella ei ole erityisiä kohennuksia tehtävissä, niin kyllä verenpainelääkitystä on syytä lisätä ja varmasti saada nimenomaan tasainen vaikutus koko vuorokaudelle, jolloin jokin lääkkeistä voisi olla myös illassa. Kohdallasi voisi tulla hyvin kyseeseen nesteenpoistolääkkeen lisääminen verenpainelääkkeeksi.

Olen 70-vuotias mies, ei ole verenpainelääkkeitä. Aamulla verenpaine tahtoo olla 188, alapaine 101 hyvin usein. Päivällä on 146 - 83 tasoa. Miksi erotus on noin iso jatkuvasti? Aikaisemmin 6-viikon keskiarvo on ollut 132, alapaine 77.

6.2.2014 Näytä vastaus

Tervehdys!

Tilanteesi ei ole normaali. Aamuinen korkea verenpaine on merkittävä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä, joka on syytä hoitaa joko hyvin pitkävaikutteiselle verenpainelääkkeellä aamulla otettuna tai illalla otettavalla verenpainelääkkeellä. Onko aamuherääminen Sinulle vaikeaa, eli ovatko stressihormonitasot kovin korkealla? Myös esimerkiksi kovat kivut ja säryt voivat olla paineita nostamassa. Myös huonosti nukuttu yö voi nostaa paineita. Näin käy helposti esimerkiksi uniapneassa. Tilannettasi kannattaa jatkotutkia ja olla valmiina aloittamaan verenpainelääkitys.

Hei,

Olen 38 vuotias nainen ja odotan ensimmäistä lasta, rv 21. Verenpaine on heitellyt 135/85-103-70 välillä ( kummallakin mittauskerralla istuin rauhassa ainakin 15 min ennen mittausta). Hakeuduin työterveyslääkäriin väsymyksen ja päänsäryn takia ja tuolloin on mitattu nuo korkeimmat paineet ja parin päivän levon jälkeen paineet laskeneet tuohon alimpaan arvoonsa neuvolassa mitattuna.

Onko verenpaineen näin suuri heilahtelu raskauden aikana normaalia? Neuvolasta en saanut vastausta tähän kysymykseeni. Itselläni on seurattu sykettä ja verenpainetta tarkkaan aiemman urheilu-urani aikana ja normaali verenpaineeni on 112/65 joka on ennen raskautta vaihdellut hyvin vähän jos ollenkaan (levossa mitattuna). Edes jännittämällä en ole veren painetta saanut isosti heilumaan ennen raskautta. Tällä hetkellä tätä paineen vaihtelua on ollut ja myös työssä kovasti kiirettä ja työn puolesta ajokilometrejä saattaa tulla 600km päivä.

10.1.2014 Näytä vastaus

Hei!

Uskoisin verenpaineen vaihtelun liittyvän työkiireisiin ja raskauteenkin. Jos paine on jatkuvasti nousullaan ja etenkin jos siihen liittyy turvotuksia ja/tai päänsärkyä, niin voi kyseeseen tulla raskausmyrkytys. Näitä oireita sinulla ei ole kuitenkaan ollut (tai päänsärkyä oli, mutta se myös parani) ja paineesi ovat välillä hyvinkin matalat, joten en olisi huolissani.

Työnkuvasta kyllä keskustelisin työnantajani kanssa.


1 2 3 4 5 6 7 8 > »

©2010 Orion Oyj, Orionintie 1A, 02200 Espoo, PL 65, 02101 Espoo
Puhelinvaihde 010 4261, Y-tunnus 1999212-6