Kysy asiantuntijalta

Kysy verenpaineesta - asiantuntijamme vastaa. Kysymyksesi voivat koskea kohonneen verenpaineen ennaltaehkäisyä, sen lääkehoitoa ja hoidon seurantaa, ruokavaliota, liikuntaa tai ylipäätään elämää kohonneen verenpaineen kanssa. Huomioithan että päivitämme kysymyksiä noin kerran kuukaudessa, joten mikäli tilanteesi on akuutti, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi. Palvelumme on maksuton. 

Kysy asiantuntijalta -palveluun

Hei! Verenpaineeni on syksystä 2013 heitellyt ylös ja alas. Kun olen nukkunut vähän aikaa, herään siihen, että tunnen kuinka sydämeni lyö lujemmin ja tiedän, että paineeni ovat nousseet. Lääkkeet eivät auta siihen,  että syke laskisi. Kun olen ollut ylhäällä vähän aikaa, paineet laskevat normaaleiksi. Kun laitan taas nukkumaan, ne nousevat, joten en nuku koko yönä. Tämän myötä vatsassa tuntuu pahalta, mutta en osaa selittää mikä se tunne on. Se kestää kuudesta kahdeksaan tuntiin. Kun rasitan itseäni, paineet ovat normaalia alhaisemmat. 

Välillä oli niin, että istuessani vatsaan tuli outo tunne ja minun piti nousta ylös. Tästä johtuen jouduin tekemään kirjanpitohommat usein seisten. Tämä yöllinen verenpaineen nousu tulee, jos teen istumatyötä koko päivän. Minulle on tehty Holter-tutkimus ja rasituskoe. Kolesterolilääkkeet eivät minulle käy ja luulen, että niistä johtuen vatsani oireilee. Tutkimukseni ovat kesken helikobakteerin ja verikokeiden osalta. Vuonna 2012 ei tähystyksessä löytynyt helikobakteeria, mutta vatsa näytti hieman tulehtuneelta. Kun syön jotakin, niin jo kymmenen minuutin päästä vatsassani on outo tunne ja joskus se tuntuu kurkkuun asti, sekä hieman pyörryttää. 

Minulle on tehty tietokonekuvaus ja ultralla katsottu maksasta nesterakkula. En tiedä näkeekö siinä munuaisten virtaukset? Kun paineet ovat korkealla 113/200, voi pulssi olla alle 50. Vessassa saa juosta jatkuvasti ja aina tulee virtsaa. Tämä haittaa elämääni monessa asiassa ja olen kohta kestänyt tätä jo vuoden. 
Syön verenpainelääkettä, Hydag 5mg, kahdesti päivässä. Tämänkin lääkkeenoton jälkeen minulle tulee outo tunne vatsaan. Tämä on närästyksen tapainen tunne. Minulla on aina ollut närästystä, johon Rennie auttaa parhaiten. Vatsansuojalääkkeet tuntuivat lisäävän oireita.

Veriarvot ovat olleet hyvät. Joskus kuitenkin pulssi nousee levossakin ja paineet ovat alhaalla.

Jotenkin tähän pitäisi saada selvyys. T. Liisa

28.8.2014 Näytä vastaus

Hei Liisa. Oireesi ovat moninaisia ja osin aika voimakkaitakin. Suoraan sanoen näillä tiedoilla en osaa sanoa mistä kaikista asioista kohdallasi voisi olla kyse. Verenpaineen nousu on kuitenkin sen verta raju ja tulee poikkeukselliseen aikaan, että jatkotutkimukset ovat varmasti paikallaan. 

Maksan nesterakkula on yleensä täysin vaaraton löydös, tavallisessa ultraäänessä tai tietokonekuvauksessa ei nähdä munuaisten veren tai virtsan virtauksia.

Helicobakteerista tuskin on kysymys vatsaoireiden takana, koska tätä ei 2012 todettu, mutta ainahan tutkimuksiin virhelähteitä liittyy, joten vasta-ainetestillä asiasta on helppo varmistua. Hydac lääke voi aiheuttaa suoliongelmia ja esimerkiksi ummetusta, joten sen osuus vatsaoireisiin olisi hyvä myös miettiä.

Jos sinulle ei ole vielä tehty sekundaarisen verenpainetaudin tutkimuksia, olisi nämä hyvä tehdä. Niihin kuuluu oleellisena osana virtsankeräykset, joista voidaan nähdä erilaisten hormonien määrät elimistössä ja munuaisten erittämät suolamäärät. Joskus nimittäin tällaisten huonouskohtausten ja äkillisten verenpaineen nousujen takana voi olla stressihormoneita erittävä hyvänlaatuinen kasvain. Toisaalta on hyvä muistaa, että aivan henkisetkin tekijät vaikuttavat näiden hormoneiden määrään ja siten suoliston toimintaan ja verenpaineeseen.

Hei, koko ikäni verenpaineeni on ollut suhteellisen alhainen 110/55, nyt vuoden sisällä paineeni on ollut 134/88 ja pulssi 85-95. Onko minun terveyteeni tullut jokin muutos? Väsyn helposti nykyään ja nukun huonosti. Olen 48v. nainen, äidilläni on ollut 30 vuotta verenpainelääkitys ja 60 vuotta sydänlääkitys, pitäisikö olla huolissaan?

28.8.2014 Näytä vastaus

Hei! Verenpaine reagoi herkästi monille tekijöille kuten stressille tai myös muille sairauksille. Verenpaineella on myös taipumusta nousta iän lisääntymisen myötä. Uskoisinkin, että sinun kohdallasi verenpaineen nousu liittyy ehkä yleiseen terveydentilaasi, esimerkiksi valvominen ja stressi nostavat painetta. Väsyminen ei johdu varmastikaan verenpaineista, vaan mahdollisesti takana ovat samat syyt kuin verenpaineen nousussakin. Ikäsi perusteella saattaa osatekijänä olla mahdollinen alkava menopaussi ja siihen liittyvät hormonaaliset muutokset. Sydän- ja verisuonisairauksista en näillä tiedoilla olisi huolissaan, mutta toki selvittäisin syyt väsymiselle ja huonolle unelle. Voihan taustalla olla myös esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöt.   

Hei!

Olen 47-vuotias normaalipainoinen mies. Verenpainelääkityksenä Bisoprolol ratiopharm 2,5 mg ja Losartan Orion 25 mg aamuisin. Olen ihmetellyt, miksi verenpaine ja syke vaihtelevat välillä suurestikin verenpainetta mitattaessa. Olen mitannut aamulla kolme perättäistä mittausta 2-3 minuutin väliajoin ja perättäiset arvot voivat olla 145/96 syke 71, 118/81 syke 61 ja 129/85 syke 66. Miksi syke ja verenpaine vaihtelevat noinkin suuresti mittausten välillä? Mikä noista mittaustuloksista on se ”oikea” tulos vai onko se mittausten keskiarvo? Joskus mittari antaa tulokseksi erroria eli ei anna tulosta. Välillä mittaustulokset ovat toki paljon tasaisempia. Verenpainemittari on luotettava ja kliinisesti validoitu tunnetulta valmistajalta. Mittaustapahtuman olen tehnyt ohjeiden mukaisesti.

18.6.2014 Näytä vastaus

Hei!

Verenpaineen säätely on hyvin monimutkainen systeemi. Monet eri tekijät voivat olla sitä nostamassa tai laskemassa. Normaaliin elämään liittyvät, niin fyysiset kuin henkisetkin tekijät, ovat vaikuttamassa paineeseen ja siten vuorokaudessa voi tapahtua paljon paineen vaihtelua. Mittareiden mittausmenetelmä on lisäksi epäsuora, eikä siis anna ”oikeata” arvoa, vaan arvion vallitsevasta paineesta. Täysin normaali ilmiö on myös se, että ensimmäinen mittaus on korkeampi, ja ruumiin ja mielen tottuessa mittaustapahtumaan on seuraavan mittauksen aikana verenpaine (ja pulssitaso) jo matalampi. Pulssitaso siis vaihtelee myös jatkuvasti ja on tervettä aivan asiaankuuluvaa, että siinä on jatkuvaa pientä muutosta. Hoitopäätökset tehdään kotimittauksissa keskiarvon perusteella. Nykyiset kotikäyttöiset olkavarsimittarit ovat hyvin luotettavia, jos niitä ei ole kaltoinkohdeltu ja ne on kalibroitu, errorin näyttäminen johtuu yleensä liikkeestä, joka on häirinnyt mittarin oskillometriä, eli mitatessa ei kannata puhua tai liikehtiä.

Olen 76-vuotias nainen. Lääkkeenä Atacand plus 1tab/pv.  Verenpaine on sellaista 135/85  ja pulssi  75-80. Mutta illalla, kun istun ja katselen tv:tä, saattaa katselun jälkeen paine olla jopa luokkaa 180/85  ja pulssi 66. Jos liikun, niin paineet alhaiset ja pulssi korkea. Jos istuskelen, niin pulssi alhainen ja paineet nousevat, onko normaalia? Lapsena minun arveltiin olevan allerginen 'sulfa'-lääkkeelle.  Onko samaa kuin Atacandin sisältämä sulfonamidi? Epäilen näet, että nivelkipuni liittyisi siihen!

18.6.2014 Näytä vastaus

Hei!

Perinteinen sulfa-allergia on yliherkkyyttä sulfa-antibioottia kohtaan eikä yleensä reagoi muihin sulfayhdisteisiin. Eli uskoisin sinun sietävän hyvin Atacand-lääkityksesi. Liikkuessa veresi kiertää paremmin lihaksissa ja verenkierron vastus on pienempi ja paine pysyy normaalina ja sydän huolehtii verenkierron riittävyydestä nostamalla pulssia. Levossa kuten sohvalla istuessa verenpaineen ei kyllä normaalisti pitäisi nousta. Katsotko jotain kovin jännittävää tai muuten mielen liikutusta aiheuttavaa ohjelmaa televisiosta? Toinen vaihtoehto voisi olla Atacand-lääkkeen tehon hiipuminen illasta, etenkin plus-osuus eli nesteenpoistolääke ei välttämättä vaikuta koko vuorokautta samalla teholla. Tätä voisi testata ottamalla Atacand plus kahdessa osassa, eli puolikas aamulla toinen puolikas myöhään iltapäivästä ja katsoa tasoittaako tämä verenpaineita.

Hei!

Kuinka luotettavia ovat kotona tehdyt verenpaineen kotimittaukset? Minulla on käytössä parikin luotettavan ja tunnetun valmistajan kotikäyttöön tarkoitettua verenpainemittaria. Toinen on kalibroitu noin vuosi sitten ja toisen hankin pari kuukautta sitten. Verenpainemittarit antavat suunnilleen samantasoisia tuloksia vertailtuna keskenään. Olen 47-vuotias normaalipainoinen mies, jolla aloitettu n. 2 vuotta sitten verenpainelääkitys. Lääkityksenä on Bisoprolol ratiopharm 2,5 mg ja Losartan Orion 25 mg sekä nyt lisättiin verenpaineen vuorokausiseurannan perusteella lääkkeeksi Orion escor depott 8 mg. Kolesteroliarvot ovat normaalin ylärajalla 5,1 (HDL 1,3 ja LDL 2,9). 

Olen seurannut verenpainettani kotimittauksilla ottamalla viikon tarkastelujaksolla verenpainemittauksia aamulla heräämisen jälkeen, päivällä ja illalla ennen nukkumaan menoa, kolmen perättäisen mittauksen keskiarvon kultakin ajankohdalta olen merkinnyt verenpainekorttiini. Kotimittausten perusteella verenpainetasoni on keskimäärin systolinen 115-125 ja diastolinen 75-85. Välillä olen mitannut ylimääräisiä mittauksia aamupäivällä, ne ovat välillä tasolla noin 140-150/100-105 eli aamupäivästä heräämisen jälkeen paineet ovat selvästi kohoamassa laskien kuitenkin illaksi. Mistä tekijöistä tämä aamukuohahtelu voisi johtua?

Mittaukset olen pyrkinyt tekemään ohjekirjan ohjeiden mukaisesti. Minulle tehtiin verenpaineen vuorokausiseurantamittaus vuorokauden ajalta, sen mukaisesti hereilläoloajan verenpaineen keskiarvo on 162/105 mmHg, yöaikainen 122/69 ja koko päivän keskiarvo 148/92 eli seurannan mukaisesti verenpainetaso on huomattavasti korkeammalla tasolla kuin kotimittausten taso. Hereilläoloajan vuorokausiseurannassa oli havaittu myös normaalia suurempaa vaihtelua verenpaineessa. Myös kyseisen vuorokausiseurantapäivän ja kotimittausten (oikeasta kädestä tehtynä) erot olivat samaa luokkaa. Mistä voisi johtua mittaustapojen tulosten suurehko ero? Ovatko verisuoneni alkaneet jäykistyä ja vaikuttavat siten kotikäyttöön tarkoitettujen verenpainemittarien  mittaustarkkuuteen? Verenpaineen vuorokausiseurantaa pidetään ilmeisesti hyvin luotettavana.

Kotiseurannassa verenpaine mitataan yleensä rauhallisessa tilanteessa, kun on rauhoituttu istumaan ainakin viideksi minuutiksi paikalleen, kun vastaavasti vuorokausiseurannassa mittaustapahtumia tulee sattumanvaraisista tilanteista, esim. kävellessä, istuessa ja touhutessa. Verenpainelukemat ovat varmaan tällöin korkeampia kuin levossa? Voiko tämä selittää osaksi mittaustapojen eroja verenpainetasossa?

Olo tuntuu hieman hämmentyneeltä, koska lääkitystäni lisättiin verenpaineen vuorokausiseurannan tuloksen perusteella, kun kotimittausten perusteella oletin verenpainetilanteen olevan hyvällä mallilla. Kannattako minun edelleen seurata kotimittauksilla verenpainetasoja vaikka kotikäyttöön tarkoitettujen verenpainemittareiden antamien tulosten perusteella verenpainetasoni näyttäisi olevan todellisuutta alhaisemmalla tasolla? 

Syketasoni nousi hieman noin 5-10 lyöntiä/min uuden lääkkeen (Escor) myötä, johtuuko tämä lääkkeen verisuonia laajentavasta vaikutuksesta?

18.6.2014 Näytä vastaus

Hei!

Verenpaineen säätely on hyvin monimutkainen systeemi. Monet eri tekijät voivat olla sitä nostamassa tai laskemassa. Normaaliin elämään liittyvät niin fyysiset kuin henkisetkin tekijät ovat vaikuttamassa paineeseen ja siten vuorokaudessa voi tapahtua paljon paineen vaihtelua. Normaalisti tilanne on kuitenkin sellainen, että levossa ja yöllä paineen tulee olla matalampi kuin päivällä liikkuessa ja touhutessa.

Nykyiset kotikäyttöiset olkavarsimittarit ovat hyvin luotettavia, jos niitä ei ole kaltoinkohdeltu ja ne on kalibroitu. Jos mittarisi näyttää samantasoisia arvoja kuin hoitopaikkasi mittari, niin kyllä uskaltaisin luottaa niiden antamiin lukemiin. Vuorokausirekisteröinnissä käytetään yleisimmin samalla oskillometrisellä menetelmällä toimivia mittareita kuin kotimittauksissakin, joten ero vuorokausiseurantamittarin tuloksiin ei varmastikaan johdu suonten kovettumisesta. Uskoisin eron johtuvan aivan siitä, että mittaat itse paineesi säntillisesti ohjeiden mukaan ja vuorokausiseurannassa arvot tulevat mitatuksi ”lennosta” ilman rauhoittumista. Ehkä vuorokausiseurantamittarin käyttöön on voinut lisäksi liittyä ylimääräistä jännitystä?  

Aamupäivän korkeammat arvot ovat arvoitus näillä tiedoilla. Onko sinulla aamupäivisin enemmän tekemistä, aktiivisuutta tai jotain stressitekijöitä, jotka voisivat olla paineita nostamassa? Tai juotko hyvin runsaasti kahvia ja/tai poltatko tupakkaa nimenomaan aamuisin ja aamupäivisin? Näillä tiedoilla uskoisin, että lääkkeen lisäys oli aivan perusteltua. Sinulle on kuitenkin tyypillistä aika suuri verenpaineen vaihtelu ja sinun kohdalla lääkityksen sopivuuden tarkastaisin eri vuorokaudenaikoina tehtyjen kotimittausten perusteella, ettei turhan vahvalla lääkityksellä aiheuteta puolestaan liian matalia paineita levossa. Ehkä pieni rentoutuminen ja rauhallisuuden muistaminen päiväaikaan myös auttaisi pitämään paineita kurissa. Escor laskee painetta juurikin laajentamalla valtimoita. Pulssin nousu lääkkeen aloituksen jälkeen kertoo, että sydämesi saa viestiä, joka kehottaa pitämään painetta yllä ja tämänkaltainen viesti tulee yleensä ”stressi”hermoston ja hormonien välityksellä. Paineen pitämiseksi koholla sydämesi siis nostaa kierroksia. Tämäkin ilmiö voisi puhua sen puolesta, että stressitekijöillä on vahvasti vaikutusta sinun verenpaineeseesi.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > »

©2010 Orion Oyj, Orionintie 1A, 02200 Espoo, PL 65, 02101 Espoo
Puhelinvaihde 010 4261, Y-tunnus 1999212-6