Kysy asiantuntijalta

Kysy verenpaineesta - asiantuntijamme vastaa. Kysymyksesi voivat koskea kohonneen verenpaineen ennaltaehkäisyä, sen lääkehoitoa ja hoidon seurantaa, ruokavaliota, liikuntaa tai ylipäätään elämää kohonneen verenpaineen kanssa. Huomioithan että päivitämme kysymyksiä noin kerran kuukaudessa, joten mikäli tilanteesi on akuutti, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi. Palvelumme on maksuton. 

Kysy asiantuntijalta -palveluun

Kiitos vastaukseen 28.8.2014. Kaikki kyseiset kokeet otettu ja olivat ok. Heinäkuussa kuitenkin löytyi helikobakteeri ja se on häädetty. Nyt menen vielä tähystykseen, koska kipu tuntuu yhä. Verenpaine lääkitys 10mg päivässä on vähennetty 5mg:aan ja lisänä Seloken 47,5mg. sydämen muljahteluun. Tämän otan illalla, kun yöllä verenpaine on vielä vähän koholla. Aamulla mittaan paineet 159/88 ja pulssi on hyvä. Joskus herään siihen kun pulssi ja paineet ovat koholla. Kun liikun hetken, paineet palautuvat normaaleiksi ja voin mennä nukkumaan.

Päivisin kun teen toimistotyötä, oireet tulevat vatsaan. Vatsassa tuntuu sellaista värinää ja joskus nostattaa myös paineita. Litalgin iltaisella otettuna antaa nukkua yön hyvin. Päivällä otettuna se helpottaa oloa myös istuessa. Paineet ovat yleensä seuraavana iltanakin vielä 117/80/55, ja ovat joskus alhaisemmatkin, vaikka olen ottanut lääkkeen kahdeksan aikaan illalla. Joskus tuntuu että sydän lyö voimakkaammin kun käyn vaikka WC:ssä ja menen nukkumaan. Sitten se helpottaa pikkuhiljaa niin, etten enää tunnekaan sydämenlyöntejä. Onko tämä sitten jotain lihasvärinää? Koska paineet ja pulssi ovat kuitenkin hyvät, miksi levossa ja yöllä paineet kohoavat?  

Kolesteroli lääkityksen aloitin kun lääke helikobakteerin hoitoon loppui. Oisiko tämä sittenkin syy vatsaoireisiin, kun otan sen illalla ja kipu nostattaa levossa paineita? Tuntuu että iltapäivällä oireet helpottavat ja paineet laskevat. Elämä on kunnossa ja muuten ihanaa.

29.10.2014 Näytä vastaus

Hei! 

Onpa tässä nyt kovin oudosti käyttäytyvät verenpaineet sinulla. Ilmeisesti sinulle ei vielä ole tehty verenpaineen vuorokausirekisteröintiä (ambulatorinen verenpaineen mittaus). Se antaisi vielä lisätietoa verenpaineen käyttäytymisestä. Toisaalta on hyvä muistaa, että WC-käyntien ja asennon muutosten kuuluukin vaikuttaa paineeseen ja tietenkin asento vaikuttaa myös siihen kuinka sydämen sykkeen tuntee ja aistii. Sinulla ei tainnut olla todettuna mitään valtimosairautta, joten on aivan turvallista kokeilla muutaman viikon taukoa kolesterolilääkkeestä, jolloin voi nähdä, olisiko tämä joidenkin vatsa- ja suolioireidesi syynä. Ja vielä lisäyksenä: kaikki kivut ja vaivat toki yleensä nostavat verenpainetta, mutta nimenomaan suoliston alueen erilaiset toiminnalliset oireet voivat myös laskea verenpainetta ja pulssia autonomisen hermoston välityksellä.

Hei! Olen 47-vuotias nainen. Verenpaineeni on alkanut huolestuttamaan, koska se vaihtelee todella paljon. Rauhallisissa kotioloissa arvot ovat normaalit, tasoa 125/75 (joskus vieläkin alhaisemmat), mutta pienikin stressi, jännitys, suuttumus yms. nostaa lukemia tasolle 150-170/90-100. Myös työpäivän aikana (teen osa-aikaista työtä, noin puolta työaikaa) paineet ovat koko ajan kyseisellä tasolla. Sitten tulee hyvin usein myös päänsärkyä, koska migreeni on ollut riesanani murrosikäisestä lähtien.

Reilun vuoden ajan olen syönyt Emconcor 2,5 mg:sta puolta tablettia, mutta paineisiinhan noin pieni annos ei ole juuri vaikuttanut. Pulssi kuitenkin on välillä 47-55, joten tässä tapauksessa annosta ei voi nostaa. Muutamia muitakin verenpainelääkkeitä olen kokeillut, kuten Atacand ja Losartan, mutta eivät sopineet sivuvaikutusten takia.

Paineeni tuntuisi kaikesta päätellen olevan hyvin pitkälti "stressipainetta", koska edellä mainitut tilannemittaukset niin osoittavat. Olen luonteeltani melko kiivas ja murehdin, sekä huolehdin paljon kaikenlaisia asioita. Miten haitallista tällainen suurehko vaihtelu on, ja pitäisikö siihen jollain keinoin löytää jokin sopiva lääke? Meneekö paineet sitten normaalitilanteessa liian alas, jos lääkitystä käytetään? Tämä mieto beetasalpaaja on ollut muuten hyvä, mutta korkeimpia arvoja se ei ole todellakaan laskenut ja pulssi kuitenkin menee turhan matalaksi. Joku lääkäri taisi joskus mainita moksonidiini-nimisen valmisteen, ja se jäikin vähän mieltäni askarruttamaan, että olisiko mahdollisesti tässä tapauksessa hyvä?

Käydessäni silmänpohjakuvauksessa, optikko kysyi paineistani, koska kuvassa silmän verisuonten laskimoiden ja valtimoiden kokoero oli hänen mukaansa turhan suuri, eli ylitti sen 1/4 säännön.

Muut veriarvot yms. ovat olleet hyvät. Tosin tumavasta-ainearvo on melko lailla koholla (n.600), mutta vähäisten oireiden takia asiaan ei ole paljonkaan puututtu.

Lievä mitraaliprolapsi on aikoinaan ultrassa havaittu, kun lisälyöntien takia joskus tutkittiin.

Kiitos vastauksesta!

29.10.2014 Näytä vastaus

Hei!

Kovastihan nuo stressipaineilta kuulostaisi, eli todellakin verenpaineesi seuraa turhan orjallisesti henkisiä paineita. Ja kuten olet huomannut, niin siinä voi helposti käydä siten, että jos yrittää nämä stressipaineet saada alas, niin levon ja loman aikaiset paineet painuvat liian matalalle. Tällöin kyseeseen tulee parhaiten tarvittaessa otettavat lääkkeet, kuten voi Emconcorinkin kanssa menetellä. Myös kalkkisalpaaja-luokan verenpainelääkettä voisi kohdallasi harkita. Jos suuren osan ajastasi et ole kuitenkaan ”paineissa”, niin silloin ei kyllä kovin herkästi pitäisi tulla kohde-elin vaurioita kuten silmänpohjan muutoksia. Varmuuden vuoksi voisi olla kuitenkin paikallaan tarkastuttaa silmänpohjat kunnolla (silmälääkärillä tai silmänpohjan kuvauksella) mahdollisten periferia-alueen retinopatiamuutosten havaitsemiseksi/poissulkemiseksi.

Toinen lähestymistapa tilanteessasi on pyrkiä vähentämään oman mielen ja fysiologian reagointia ikäviin tai stressaaviin asioihin. Erilaiset tiedostavan läsnäolon opit ja harjoitteet tähtäävät juuri siihen, että ei antaisi näille ikäville tunteille voimaa, vaan voisi ottaa ne vastaan rauhallisemmin ja tyynemmin. Tähän filosofiaan perustuvaa henkistä valmennusta on käytetty lukuisia vuosisatoja eri puolilla maailmaa, mutta nyt myös länsimaissa on nämä opit löydetty ja niistä saatava hyöty on tieteellisesti myös todistettu. Arto Pietikäinen on ehkä tunnetuimpia suomalaisia alan asiantuntijoita ja hän on kirjoittanut useamman kirjan aiheesta ”Joustava mieli”. Voisin ajatella, että saattaisit hyötyä näistä opeista elämässäsi.

Olen 56 v nainen, eläkkeellä ja sairastan crohnin tautia joka on hallinnassa, sekä kilpirauhasen vajaatoimintaa, joka sekin hallinnassa. Nyt viikon ajan on ollut kaksi kertaa a hirveä olo. Ahdistaa ja puristaa, ja sykkeet hakkaa kaulan ja pään alueella. Verenpaine nousi sairaalan mentäessä 159/13 ja sitten sitä vaihtelua onkin ollut jo 4 päivää. Sain beetasalpaajaa tarvittaessa otettavaksi 4 kpl 10mg. Kaikki veriarvot ovat kohdillaan. Kolesteroli 5,3 ja se toinen 3.8. Kilpirauhasarvot pysyneet normaaleina. En vain jaksa tätä tunnetta, kun paineet alkavat nousta ja tuntuu että noutaja saapuu. Pelottaa ja itkettää, ja tekee mieli lähteä päivystykseen. Minun normi paineet ovat olleet 117/70. Nyt paineet menevät vuoristorataa. Aamuisin paineet ovat 117-768, ja tunnin päästä jo 140/90. En jaksa enää... Pelkään veritulppaa ym. Olisiko syytä otattaa hormonitason verikokeet, vai mitä pitäisi tehdä? En pysty liikkumaan kuin kotona, ja juon kupin kahvia, toisin kuin ennen mukillisen. Nyt vaan maistan kahvia, koska en uskalla enempää juoda. Tupakkia poltan ja olen polttanut vuosikaudet. Onko kyseessä nyt se, että verisuonet ovat tukkeutumassa? Auttakaa minua kiireesti. En jaksa tätä enää ja tämä vaikuttaa jo psyykeeni puolelle. Sain diapam 2 mg, koska nyt saan kuulemma jo paniikkikohtauksia, kun tunnen paineitteni nousun ja tuntuu että lähden soittamaan ambulanssin sairaalaan. Pyydän apua nopeasti.

29.10.2014 Näytä vastaus

Hei,

Toki sinulla kannattaa tehdä kattava terveystarkastus ja käydä aivan ajan kanssa kaikki oireesi lävitse lääkärin normaalilla ajanvarausvastaanotolla. Päivystyksessä ratkaistaan vain akuuttiasia, eikä syihin ehditä ja voida puuttua. Näillä tiedoilla ei voi varmasti sanoa, mistä on kysymys, mutta luen kyllä kysymyksesi niin, että paljon nykyisissä oireissa ja verenpaineen nousuissa on myös henkistä laatua. Eli pelko- ja stressihormonit nimenomaan nostavat verenpainetta ja lisäävät sydämen sykettä ja siksi Diapam on monesti oikein tehokas lääke rauhoittamaan sydämen rytmiä ja/tai verenpainetta. Veritulpasta ei nyt varmasti ole kysymys, mutta toki tupakointi ym. asiat kannattaa jatkossa miettiä pidemmän aikavälin terveyden kannalta.

Eli suosittelen varaamaan ajan kokeneelle ja pätevälle yleislääketieteen tai sisätautien erikoislääkärille, joka arvioi tarvittavat jatkotutkimukset ja suunnittelee kanssasi, kuinka voidaan terveyttäsi jatkossa kohentaa ja ylläpitää.

Hei! Olen 25-vuotias nuorimies, ja minulla huomattiin korkea verenpaine kun olin 16-vuotias. Samaan aikaan minulla todettiin paniikkihäiriö, joka vahvasti liittyi kohonneeseen verenpaineeseeni. Minut tutkittiin silloin ja mitään syytä paineille ei löytynyt. Lääkkeeksi sain beetasalpaajia ja psykologin apua paniikkiin. Paniikkihäiriö meni lopulta ohi ja verenpaineet normalisoituivat vuosiksi beetasalpaajalla. 

Vuodenvaihteessa aloin tuntemaan huimausta ja hakeuduin lääkäriin jossa huomattiin, että paineet eivät ole kohdillaan. Minulle määrättiin toinen lääke ja tehtiin laaja laboratorio tutkimus, sekä verenpaineen vuorokausimittaus. Nämä kokeet olivat normaaleja, paitsi vuorokausimittauksessa varmennettiin koholla olevat paineet ja verenpaine lääkitystä nostettiin. 

Paineet ovat nyt kotona mitattuna iltaisin luokkaa 150/80 muutaman mmHg:n heitolla ylös tai alas, mutta huimaus minulle jäi, jota lääkärissä epäillään paniikkihäiriöksi. Olen harrastanut 1,5 vuotta kuntosalilla käyntiä ja huomaan että huimaus/huono-olo esiintyy melko voimakkaassa rasituksessa. Olen nyt 3 kertaa mitannut paineet noin 10minuuttia kuntosalitreenin jälkeen ja ne ovat olleet 130/60, jotka ovat todella matalat minulle. Joten kysymykseni kuuluu, onko tällainen verenpaineen lasku liikunnan jälkeen normaalia vai voiko tämä kieliä jostain muusta sairaudesta kuin paniikkihäiriöstä? Kiitos etukäteen vastauksesta. 

29.10.2014 Näytä vastaus

Moro, 

Liikuntasuorituksen aikana paineet nousevat, mutta samalla lihasten verenkierto voimistuu. Kun suoritus lopetetaan, ei sydämen tarvitse enää pumpata verta kovalla voimalla, mutta lihasten verisuonisto on edelleen laajentuneena. Tällöin siis verenkierron ääreisvastus on matala ja verenpainekin on tällöin usein matala (tai normaalit, kuten nyt sinulla rasituksen jälkeen). Tästä ilmiöstä en olisi siis huolissani. Rasituksen aikanainen huono olo ja huimaus eivät kuitenkaan ole mielestäni aivan normaalia. Aika harvoin kesken raudan noston ilmenee paniikkioireita, koska systeemillä niin paljon tehtävää ja selvittävää itse treenistä. Jos haluat aivan varman päälle pelata sydämesi terveyden suhteen, niin tarkistuttaisin sinuna rasituskokeen. Eli siinä tarkistetaan sydämesi toiminta maksimaalisen fyysisen kuormituksen aikana ja sen jälkeen. 

Mitä tulee vielä itse verenpaineeseen, niin sekundaarinen verenpainetauti on syytä poissulkea (ja niin on kyllä luultavasti kohdallasi tehty). Eli on varmistuttava, ettei esim. verenkieron anatomiassa, suollan/salmiakin/lakritisin käytössä, hormonitoiminnassa tai munuaisissa ole vikaa, joka nostaisi paineita ylös. Joskus, niin kuin ehkä kohdallasi, sukurasitus on niin vahva, että verenpainetauti voi puhjeta jo hyvin nuorella iällä. 

Hei! Verenpaineeni on syksystä 2013 heitellyt ylös ja alas. Kun olen nukkunut vähän aikaa, herään siihen, että tunnen kuinka sydämeni lyö lujemmin ja tiedän, että paineeni ovat nousseet. Lääkkeet eivät auta siihen,  että syke laskisi. Kun olen ollut ylhäällä vähän aikaa, paineet laskevat normaaleiksi. Kun laitan taas nukkumaan, ne nousevat, joten en nuku koko yönä. Tämän myötä vatsassa tuntuu pahalta, mutta en osaa selittää mikä se tunne on. Se kestää kuudesta kahdeksaan tuntiin. Kun rasitan itseäni, paineet ovat normaalia alhaisemmat. 

Välillä oli niin, että istuessani vatsaan tuli outo tunne ja minun piti nousta ylös. Tästä johtuen jouduin tekemään kirjanpitohommat usein seisten. Tämä yöllinen verenpaineen nousu tulee, jos teen istumatyötä koko päivän. Minulle on tehty Holter-tutkimus ja rasituskoe. Kolesterolilääkkeet eivät minulle käy ja luulen, että niistä johtuen vatsani oireilee. Tutkimukseni ovat kesken helikobakteerin ja verikokeiden osalta. Vuonna 2012 ei tähystyksessä löytynyt helikobakteeria, mutta vatsa näytti hieman tulehtuneelta. Kun syön jotakin, niin jo kymmenen minuutin päästä vatsassani on outo tunne ja joskus se tuntuu kurkkuun asti, sekä hieman pyörryttää. 

Minulle on tehty tietokonekuvaus ja ultralla katsottu maksasta nesterakkula. En tiedä näkeekö siinä munuaisten virtaukset? Kun paineet ovat korkealla 113/200, voi pulssi olla alle 50. Vessassa saa juosta jatkuvasti ja aina tulee virtsaa. Tämä haittaa elämääni monessa asiassa ja olen kohta kestänyt tätä jo vuoden. 
Syön verenpainelääkettä, Hydag 5mg, kahdesti päivässä. Tämänkin lääkkeenoton jälkeen minulle tulee outo tunne vatsaan. Tämä on närästyksen tapainen tunne. Minulla on aina ollut närästystä, johon Rennie auttaa parhaiten. Vatsansuojalääkkeet tuntuivat lisäävän oireita.

Veriarvot ovat olleet hyvät. Joskus kuitenkin pulssi nousee levossakin ja paineet ovat alhaalla.

Jotenkin tähän pitäisi saada selvyys. T. Liisa

28.8.2014 Näytä vastaus

Hei Liisa. Oireesi ovat moninaisia ja osin aika voimakkaitakin. Suoraan sanoen näillä tiedoilla en osaa sanoa mistä kaikista asioista kohdallasi voisi olla kyse. Verenpaineen nousu on kuitenkin sen verta raju ja tulee poikkeukselliseen aikaan, että jatkotutkimukset ovat varmasti paikallaan. 

Maksan nesterakkula on yleensä täysin vaaraton löydös, tavallisessa ultraäänessä tai tietokonekuvauksessa ei nähdä munuaisten veren tai virtsan virtauksia.

Helicobakteerista tuskin on kysymys vatsaoireiden takana, koska tätä ei 2012 todettu, mutta ainahan tutkimuksiin virhelähteitä liittyy, joten vasta-ainetestillä asiasta on helppo varmistua. Hydac lääke voi aiheuttaa suoliongelmia ja esimerkiksi ummetusta, joten sen osuus vatsaoireisiin olisi hyvä myös miettiä.

Jos sinulle ei ole vielä tehty sekundaarisen verenpainetaudin tutkimuksia, olisi nämä hyvä tehdä. Niihin kuuluu oleellisena osana virtsankeräykset, joista voidaan nähdä erilaisten hormonien määrät elimistössä ja munuaisten erittämät suolamäärät. Joskus nimittäin tällaisten huonouskohtausten ja äkillisten verenpaineen nousujen takana voi olla stressihormoneita erittävä hyvänlaatuinen kasvain. Toisaalta on hyvä muistaa, että aivan henkisetkin tekijät vaikuttavat näiden hormoneiden määrään ja siten suoliston toimintaan ja verenpaineeseen.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > »

©2010 Orion Oyj, Orionintie 1A, 02200 Espoo, PL 65, 02101 Espoo
Puhelinvaihde 010 4261, Y-tunnus 1999212-6