Kysy asiantuntijalta

Kysy verenpaineesta - asiantuntijamme vastaa. Kysymyksesi voivat koskea kohonneen verenpaineen ennaltaehkäisyä, sen lääkehoitoa ja hoidon seurantaa, ruokavaliota, liikuntaa tai ylipäätään elämää kohonneen verenpaineen kanssa. Huomioithan että päivitämme kysymyksiä noin kerran kuukaudessa, joten mikäli tilanteesi on akuutti, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi. Palvelumme on maksuton. 

Kysy asiantuntijalta -palveluun

Hei, olen 64-vuotias nainen. Verenpaineeni on yleensä luokkaa 180/99, vaikka syön tällä hetkellä 2 x enalapril 10 mg. Nyt eestiläinen lääkärini määräsi vielä toista lääkettä otettavaksi noiden kahden lisäksi. Nyt alkaa jo pelottamaan! Syön ja olen syönyt lonkkakipuihin jo vuosia tulehduskipulääkkeitä ja muita särkylääkkeitä. Olen keskivartalolihava. En syö mitään makeaa ja sokeripitoista, enkä perunaa, riisiä tai makaronia.

Veljeni oli juuri sairaalassa aivoverenvuodon takia, ja verenpaineet olivat hurjat. Onko mahdollista, että minua hoidetaan jostain väärästä syystä? Voisiko syy korkeaan verenpaineeseen olla joku muu sairaus? Sairastan Sjögrenin syndroomaa ja lonkkia. Olen energinen, mutta kivulias. Kolme lastenlastani kaipaavat liikkuvaa mummia, mutta kipujen takia mummi vain seisoskelee. Söin aiemmin jotain A:lla alkavaa verenpainelääkettä. Se laski vähän painetta, mutta aiheutti kovaa turvotusta jaloissa.

Lonkkaleikkaukseen ei Suomessa pääse, ellei ole rutkasti rahaa takataskussa.

Syön siis vain edelleen  tulehduskipulääkkeitä, Panacodia, Paracetamolia jne.

Mitä minun pitäisi tehdä? Käyttää säästöt yksityislääkäriin? Osaisivatko hekään auttaa? Nykyinen eestiläinen lääkärini soittaa aina toiselle lääkärille (myös eestiläinen), ennen kuin uskaltaa määrätä mitään!

Mielipiteistänne kiitollinen!

28.1.2015 Näytä vastaus

Hei!

Verenpainetasosi on liian korkea, eli lääkitystä on ehdottomasti tehostettava. Itseasiassa erittäin usein kannattaa käyttää useamman verenpainelääkkeen yhdistelmää. Nythän käytössäsi on vain yksi lääke kahteen kertaan päivässä annosteltuna. Enalapriili lääke on myös toimintatavaltaan senkaltainen, että särkylääkkeet vievät sen tehoa. Lisäksi kivut ja vähäinen liikunta nostavat paineita. Sinulla on siis monta syytä sille, että Enalapril –lääke ei ole ollut riittävän tehokas, ja luultavasti verenpaineen koholla olon syy ei ole jokin muu sairaus.

Jos sinun munuaistesi toiminnassa ei ole vikaa, ja toisaalta jos sydämen suhteen ei ole rytmihäiriöongelmia, niin suosittelisin lisäämään Enalapriili -lääkkeeseen pienen määrän ns. diureettia. Enalaprilista löytyy yhdistelmävalmisteita, joissa tämä diureetti on samassa tabletissa. Lääkkeen nimi on tällöin Enalapril comp. Mahdollisesti tämäkään yhdistelmä ei ole riittävä. Kolmanneksi, voi tällöin hyvin lisätä kalkkisalpaajalääkkeen, jotka voivat yksistään käytettynä kyllä turvottaa nilkkoja, mutta nimenomaan enalapriliin yhdistettynä, tämä haitta on yleensä huomattavasti pienempi. Luultavasti tähän ryhmään kuuluva amlodipiini on ollut aikanaan käytössä.

Mitään pelkoa ei ole syödä useampaa verenpainelääkettä. Pelottavampaa on, jos paineet jäävät noin korkealle tasolle! Jos taloustilanteesi on heikko, niin oman terveyskeskuksen lääkäri pystyy varmasti auttamaan asiassasi. Jos sinne ei pääse, niin yksityissektorilla kannattaa mennä yleislääketieteen erikoislääkärin vastaanotolle, jolloin kustannus on halvempi kuin suppean alan erikoislääkärin vastaanotolla.  

Hei! Verenpaineeni on aikaisemmin ollut normaali ja jopa matala.  Nyt kuitenkin, on erityisesti alapaine ollut koholla 87-100, kun taas yläpaine on 112-136.  Mitä vaaraa kohonneesta alapaineesta on? Mitä sille voi tehdä ja mistä se voisi johtua? Elämäntapani ovat säännölliset, ei lääkityksiä, ei tupakointia. Kiitos vastauksesta.

Kategoriat:

28.1.2015 Näytä vastaus

Hei!

Verenpaine on pitkäaikainen riskitekijä valtimotaudeille. Eli 87-100 tasoiset alapaineet eivät ole lyhyellä tähtäimellä vaarallisia, mutta vuosien kuluessa tämänkin tasoiset paineet voivat vaurioittaa verisuonistoa.

Alapaine kertoo paljon ääreisverenkierron vastuksesta, eli kuvastaa sitä kuinka helposti veri kiertää ääreiskudoksissa. Stressi (ja esim. tupakointi) supistaa ääreisverenkierron suonia, ja siten nostaa verenpainetta. Myös vähäinen liikunta vaikuttaa passivoimalla lihaksia ja näiden verenkiertoa ja nostaa täten paineita. Lisäksi verenpaineeseen vaikuttaa monet muut tekijät (esim. sydän ja munuaiset) ja erityisesti autonominen hermosto. Autonomisen hermoston tasapainolle on oleellista, että sympaattinen (”taistele tai pakene”) ja parasympaattinen (”lepo ja palautuminen”) olisivat tasapainossa. Eli riittävästi liikuntaa ja rasitusta, sekä puolestaan lepoa ja unta. Jos nämä asiat eivät ole tasapainossa (tai jokin sairaus vaikuttaa tähän esim. uniapnea heikentää unta) reagoi monet asiat mm. verenpaine, tähän epätasapainoon. 

On myös hyvä muistaa perinteiset verenpaineen nostajat (särkylääkkeet, suolankäyttö, mustat makeiset). Näiden käyttö voi nostaa paineita yllättävästikin. Myös perimä vaikuttaa, kuten ihan ikääntyminenkin.

Kaiken kaikkiaan kannattaa vielä lääkärin vastaanotolla tarkastaa tilanne ja selvittää mistä verenpaineen kohoamisesta sinun kohdallasi on kyse.

Hei. kysyisin että onko Propralin käytöstä haittaa kun on jo valmiiksi alhaiset paineet? Eli paineet ilman propralia n. 100/60 ja syke kotioloissa yleensä 75-95. Kilpirauhasen vajaatoiminta sairautena, sekä migreeni. Kovasti tuntuisi olevan myös rytmihäiriöitä, joihin propral kyllä auttaa. Otan propralin säännöllisesti joka aamu 40mg. Toisaalta tuntuu, että propral väsyttää kovin.

29.10.2014 Näytä vastaus

Hei!

Kyllä joskus voi käydä niinkin, että joudutaan ojasta allikkoon, eli hoito haittaa enemmän kuin hyödyttää. Ehkä voisit kokeilla pienempää annosta Propralista, eli 20 tai jopa 10 milligrammaa näissä rytmihäiriötilanteissa. Toisaalta jos kyseessä on hyvänlaatuiset rytmihäiriöt, niin silloinhan niitä ei ole pakko lääkitä, etenkään jos lääke aiheuttaa enemmän harmia. Monesti myös riittävä lepo ja kohtuullisen säntilliset elintavat auttavat rytmihäiriöiden ehkäisyssä. 

Hei! Olen 25-vuotias nuorimies, ja minulla huomattiin korkea verenpaine kun olin 16-vuotias. Samaan aikaan minulla todettiin paniikkihäiriö, joka vahvasti liittyi kohonneeseen verenpaineeseeni. Minut tutkittiin silloin ja mitään syytä paineille ei löytynyt. Lääkkeeksi sain beetasalpaajia ja psykologin apua paniikkiin. Paniikkihäiriö meni lopulta ohi ja verenpaineet normalisoituivat vuosiksi beetasalpaajalla. 

Vuodenvaihteessa aloin tuntemaan huimausta ja hakeuduin lääkäriin jossa huomattiin, että paineet eivät ole kohdillaan. Minulle määrättiin toinen lääke ja tehtiin laaja laboratorio tutkimus, sekä verenpaineen vuorokausimittaus. Nämä kokeet olivat normaaleja, paitsi vuorokausimittauksessa varmennettiin koholla olevat paineet ja verenpaine lääkitystä nostettiin. 

Paineet ovat nyt kotona mitattuna iltaisin luokkaa 150/80 muutaman mmHg:n heitolla ylös tai alas, mutta huimaus minulle jäi, jota lääkärissä epäillään paniikkihäiriöksi. Olen harrastanut 1,5 vuotta kuntosalilla käyntiä ja huomaan että huimaus/huono-olo esiintyy melko voimakkaassa rasituksessa. Olen nyt 3 kertaa mitannut paineet noin 10minuuttia kuntosalitreenin jälkeen ja ne ovat olleet 130/60, jotka ovat todella matalat minulle. Joten kysymykseni kuuluu, onko tällainen verenpaineen lasku liikunnan jälkeen normaalia vai voiko tämä kieliä jostain muusta sairaudesta kuin paniikkihäiriöstä? Kiitos etukäteen vastauksesta. 

29.10.2014 Näytä vastaus

Moro, 

Liikuntasuorituksen aikana paineet nousevat, mutta samalla lihasten verenkierto voimistuu. Kun suoritus lopetetaan, ei sydämen tarvitse enää pumpata verta kovalla voimalla, mutta lihasten verisuonisto on edelleen laajentuneena. Tällöin siis verenkierron ääreisvastus on matala ja verenpainekin on tällöin usein matala (tai normaalit, kuten nyt sinulla rasituksen jälkeen). Tästä ilmiöstä en olisi siis huolissani. Rasituksen aikanainen huono olo ja huimaus eivät kuitenkaan ole mielestäni aivan normaalia. Aika harvoin kesken raudan noston ilmenee paniikkioireita, koska systeemillä niin paljon tehtävää ja selvittävää itse treenistä. Jos haluat aivan varman päälle pelata sydämesi terveyden suhteen, niin tarkistuttaisin sinuna rasituskokeen. Eli siinä tarkistetaan sydämesi toiminta maksimaalisen fyysisen kuormituksen aikana ja sen jälkeen. 

Mitä tulee vielä itse verenpaineeseen, niin sekundaarinen verenpainetauti on syytä poissulkea (ja niin on kyllä luultavasti kohdallasi tehty). Eli on varmistuttava, ettei esim. verenkieron anatomiassa, suollan/salmiakin/lakritisin käytössä, hormonitoiminnassa tai munuaisissa ole vikaa, joka nostaisi paineita ylös. Joskus, niin kuin ehkä kohdallasi, sukurasitus on niin vahva, että verenpainetauti voi puhjeta jo hyvin nuorella iällä. 

Hei, mistä johtuvat pahoinvointi ja huimaus, jotka aiheuttavat äkillisen verenpaineen nousun? Joskus se voi olla 124/85 ja kohtauksen jälkeen 170/102. Minun on pakko syödä lääkkeitä, muuten tuntuu että pyörryn. Tätä jatkuu kuukaudesta puoleentoista kuukauteen. Lääkäri teki verikokeet, joista ei löytynyt mitään ihmeellistä. Pahoinvointi tulee välillä keskellä yötäkin. Muita tutkimuksia ei ole tehty. Lääkäri suositteli vahvempaa hormonilääkettä, mutta niistä tuli vielä huonompi olo. Välillä syön jännitykseen bisoprolol 2,5 gm lääkettä. Joskus otan vain puolikkaan ja tämän lisäksi minulla on adalat verenpainelääkkeet. Voiko nämä lääkkeet aiheuttaa kyseisiä? Kiitos, jos pystyt vastaamaan. 

29.10.2014 Näytä vastaus

Hei!

Kuulostaa siltä, että sinulla vapautuu ajoittain iso määrä stressihormoneita verenkiertoon tai sitten sydämessä saattaa olla jonkinlainen toimintahäiriö (kuten rytmihäiriö). Stressihormoneita voi vapautua aivan henkisistä syistä, esim. jos ihminen näkee painajaisunta tai päivällä jos jokin asia vaikka kovasti harmittaa. Joskus harvoin saattaa kyseessä olla hormoneja tuottavan solukon liiallinen kasvu (feokromosytooma). Eli tilanteessasi olisi ehkä hyvä selvittää koko vuorokauden ajalta elimistön stressihormonien tuotanto. Sydämen suhteen voisi olla paikallaan tehdä rasituskoe, sekä rytmin seuranta (ns. holter –tutkimus). Lääkkeet tuskin ovat oireiden syynä, tosin jos bisoprololia syö pidempään ja säännöllisesti ja sitten jättää lääkkeen ottamatta, voi tämä altistaa hetkeksi verenpaineen ja sykkeen nousulle, kun ”jarru” otetaan pois vaikuttamasta sydämeen.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > »

©2010 Orion Oyj, Orionintie 1A, 02200 Espoo, PL 65, 02101 Espoo
Puhelinvaihde 010 4261, Y-tunnus 1999212-6