Kysy asiantuntijalta

Kysy verenpaineesta - asiantuntijamme vastaa. Kysymyksesi voivat koskea kohonneen verenpaineen ennaltaehkäisyä, sen lääkehoitoa ja hoidon seurantaa, ruokavaliota, liikuntaa tai ylipäätään elämää kohonneen verenpaineen kanssa. Huomioithan että päivitämme kysymyksiä noin kerran kuukaudessa, joten mikäli tilanteesi on akuutti, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi. Palvelumme on maksuton. 

Kysy asiantuntijalta -palveluun

Hei. kysyisin että onko Propralin käytöstä haittaa kun on jo valmiiksi alhaiset paineet? Eli paineet ilman propralia n. 100/60 ja syke kotioloissa yleensä 75-95. Kilpirauhasen vajaatoiminta sairautena, sekä migreeni. Kovasti tuntuisi olevan myös rytmihäiriöitä, joihin propral kyllä auttaa. Otan propralin säännöllisesti joka aamu 40mg. Toisaalta tuntuu, että propral väsyttää kovin.

29.10.2014 Näytä vastaus

Hei!

Kyllä joskus voi käydä niinkin, että joudutaan ojasta allikkoon, eli hoito haittaa enemmän kuin hyödyttää. Ehkä voisit kokeilla pienempää annosta Propralista, eli 20 tai jopa 10 milligrammaa näissä rytmihäiriötilanteissa. Toisaalta jos kyseessä on hyvänlaatuiset rytmihäiriöt, niin silloinhan niitä ei ole pakko lääkitä, etenkään jos lääke aiheuttaa enemmän harmia. Monesti myös riittävä lepo ja kohtuullisen säntilliset elintavat auttavat rytmihäiriöiden ehkäisyssä. 

Hei! Olen 25-vuotias nuorimies, ja minulla huomattiin korkea verenpaine kun olin 16-vuotias. Samaan aikaan minulla todettiin paniikkihäiriö, joka vahvasti liittyi kohonneeseen verenpaineeseeni. Minut tutkittiin silloin ja mitään syytä paineille ei löytynyt. Lääkkeeksi sain beetasalpaajia ja psykologin apua paniikkiin. Paniikkihäiriö meni lopulta ohi ja verenpaineet normalisoituivat vuosiksi beetasalpaajalla. 

Vuodenvaihteessa aloin tuntemaan huimausta ja hakeuduin lääkäriin jossa huomattiin, että paineet eivät ole kohdillaan. Minulle määrättiin toinen lääke ja tehtiin laaja laboratorio tutkimus, sekä verenpaineen vuorokausimittaus. Nämä kokeet olivat normaaleja, paitsi vuorokausimittauksessa varmennettiin koholla olevat paineet ja verenpaine lääkitystä nostettiin. 

Paineet ovat nyt kotona mitattuna iltaisin luokkaa 150/80 muutaman mmHg:n heitolla ylös tai alas, mutta huimaus minulle jäi, jota lääkärissä epäillään paniikkihäiriöksi. Olen harrastanut 1,5 vuotta kuntosalilla käyntiä ja huomaan että huimaus/huono-olo esiintyy melko voimakkaassa rasituksessa. Olen nyt 3 kertaa mitannut paineet noin 10minuuttia kuntosalitreenin jälkeen ja ne ovat olleet 130/60, jotka ovat todella matalat minulle. Joten kysymykseni kuuluu, onko tällainen verenpaineen lasku liikunnan jälkeen normaalia vai voiko tämä kieliä jostain muusta sairaudesta kuin paniikkihäiriöstä? Kiitos etukäteen vastauksesta. 

29.10.2014 Näytä vastaus

Moro, 

Liikuntasuorituksen aikana paineet nousevat, mutta samalla lihasten verenkierto voimistuu. Kun suoritus lopetetaan, ei sydämen tarvitse enää pumpata verta kovalla voimalla, mutta lihasten verisuonisto on edelleen laajentuneena. Tällöin siis verenkierron ääreisvastus on matala ja verenpainekin on tällöin usein matala (tai normaalit, kuten nyt sinulla rasituksen jälkeen). Tästä ilmiöstä en olisi siis huolissani. Rasituksen aikanainen huono olo ja huimaus eivät kuitenkaan ole mielestäni aivan normaalia. Aika harvoin kesken raudan noston ilmenee paniikkioireita, koska systeemillä niin paljon tehtävää ja selvittävää itse treenistä. Jos haluat aivan varman päälle pelata sydämesi terveyden suhteen, niin tarkistuttaisin sinuna rasituskokeen. Eli siinä tarkistetaan sydämesi toiminta maksimaalisen fyysisen kuormituksen aikana ja sen jälkeen. 

Mitä tulee vielä itse verenpaineeseen, niin sekundaarinen verenpainetauti on syytä poissulkea (ja niin on kyllä luultavasti kohdallasi tehty). Eli on varmistuttava, ettei esim. verenkieron anatomiassa, suollan/salmiakin/lakritisin käytössä, hormonitoiminnassa tai munuaisissa ole vikaa, joka nostaisi paineita ylös. Joskus, niin kuin ehkä kohdallasi, sukurasitus on niin vahva, että verenpainetauti voi puhjeta jo hyvin nuorella iällä. 

Hei, mistä johtuvat pahoinvointi ja huimaus, jotka aiheuttavat äkillisen verenpaineen nousun? Joskus se voi olla 124/85 ja kohtauksen jälkeen 170/102. Minun on pakko syödä lääkkeitä, muuten tuntuu että pyörryn. Tätä jatkuu kuukaudesta puoleentoista kuukauteen. Lääkäri teki verikokeet, joista ei löytynyt mitään ihmeellistä. Pahoinvointi tulee välillä keskellä yötäkin. Muita tutkimuksia ei ole tehty. Lääkäri suositteli vahvempaa hormonilääkettä, mutta niistä tuli vielä huonompi olo. Välillä syön jännitykseen bisoprolol 2,5 gm lääkettä. Joskus otan vain puolikkaan ja tämän lisäksi minulla on adalat verenpainelääkkeet. Voiko nämä lääkkeet aiheuttaa kyseisiä? Kiitos, jos pystyt vastaamaan. 

29.10.2014 Näytä vastaus

Hei!

Kuulostaa siltä, että sinulla vapautuu ajoittain iso määrä stressihormoneita verenkiertoon tai sitten sydämessä saattaa olla jonkinlainen toimintahäiriö (kuten rytmihäiriö). Stressihormoneita voi vapautua aivan henkisistä syistä, esim. jos ihminen näkee painajaisunta tai päivällä jos jokin asia vaikka kovasti harmittaa. Joskus harvoin saattaa kyseessä olla hormoneja tuottavan solukon liiallinen kasvu (feokromosytooma). Eli tilanteessasi olisi ehkä hyvä selvittää koko vuorokauden ajalta elimistön stressihormonien tuotanto. Sydämen suhteen voisi olla paikallaan tehdä rasituskoe, sekä rytmin seuranta (ns. holter –tutkimus). Lääkkeet tuskin ovat oireiden syynä, tosin jos bisoprololia syö pidempään ja säännöllisesti ja sitten jättää lääkkeen ottamatta, voi tämä altistaa hetkeksi verenpaineen ja sykkeen nousulle, kun ”jarru” otetaan pois vaikuttamasta sydämeen.

Hei olisin ihan kysynyt kun minulla on muutaman päivän ollut vähän väsyttävä olo ja mittasin seuraavanlaiset verenpaineet:  117/ 78/ 78 , 123/ 74/ 57 , 116/ 74/ 57 , 125/ 72/65 ja 126/ 75/ 62 Ovatko ihan normaalit? Minulla on ikää 52 vuotta ja olen hoikka mies, mutta en ole alipainoinen.

Kategoriat:

29.9.2014 Näytä vastaus

Hei!

Paineesi ja pulssisi vaikuttavat aivan normaaleilta, eli ei huolta näiden suhteen.

Olen 27-vuotias, lievästi alipainoinen mies, jonka verenpaineen keskiarvo on ollut jo kuukausia suurin piirtein 135/85. Toisinaan iltaisin, yläpaine on ollut jopa päälle 140 ja alapaine päälle 90. En tupakoi, enkä alkoholiakaan hirveästi käytä. En harrasta juurikaan liikuntaa ja kuntokin aina ollut huono. Pulssini on välillä iltaisin jopa alle 50, 135/85 painearvojen yhteydessä. Onko tämä normaalia? En ole lääkärissä käynyt, mutta olisiko tarvetta? Aika korkea verenpainekin minulla on tämän ikäiselle ihmiselle. Itse olen yrittänyt noudattaa terveellistä ruokavaliota ja syön myös magnesiumtabletteja.

29.9.2014 Näytä vastaus

Hei!

Verenpaineeseen vaikuttavat hyvin monet tekijät, joista yksi merkittävimmistä ovat perintötekijät. Eli mahtaako suvussasi olla taipumusta kohonneisiin paineisiin? Sinälläänhän paineesi eivät ole vielä huolestuttavan korkealla, mutta toki ikäsi huomioiden, näissä on kohoamista. Toinen merkittävä seikka on suolan ja salmiakin/lakritsin käyttö. Nämä nostavat joillakin ihmisillä paineita, joskus hyvinkin huomattavasti. Mitään välttämätöntä kiirettä ei ole lääkärissä käynnille, pulssitasosikin on aivan normaali, mutta toki peruskokeet ja sydän- ja verisuonisairauksien kokonaisriskin voisi lääkärissä tarkistaa. Liikuntaa en malta olla suosittelematta terveellisen ruokavalion lisänä, koska lukuisten suurien tutkimuksien ja käytössä olevan tieteellisen tiedon valossa se on aivan parhaita tapoja ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia, eli juuri niitä ongelmia, joita puolestaan koholla oleva verenpaine voi vuosien kuluessa aiheuttaa.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > »

©2010 Orion Oyj, Orionintie 1A, 02200 Espoo, PL 65, 02101 Espoo
Puhelinvaihde 010 4261, Y-tunnus 1999212-6