Kysy asiantuntijalta

Kysy verenpaineesta - asiantuntijamme vastaa. Kysymyksesi voivat koskea kohonneen verenpaineen ennaltaehkäisyä, sen lääkehoitoa ja hoidon seurantaa, ruokavaliota, liikuntaa tai ylipäätään elämää kohonneen verenpaineen kanssa. Huomioithan että päivitämme kysymyksiä noin kerran kuukaudessa, joten mikäli tilanteesi on akuutti, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi. Palvelumme on maksuton. 

Kysy asiantuntijalta -palveluun

Hei olisin ihan kysynyt kun minulla on muutaman päivän ollut vähän väsyttävä olo ja mittasin seuraavanlaiset verenpaineet:  117/ 78/ 78 , 123/ 74/ 57 , 116/ 74/ 57 , 125/ 72/65 ja 126/ 75/ 62 Ovatko ihan normaalit? Minulla on ikää 52 vuotta ja olen hoikka mies, mutta en ole alipainoinen.

Kategoriat:

29.9.2014 Näytä vastaus

Hei!

Paineesi ja pulssisi vaikuttavat aivan normaaleilta, eli ei huolta näiden suhteen.

Olen 27-vuotias, lievästi alipainoinen mies, jonka verenpaineen keskiarvo on ollut jo kuukausia suurin piirtein 135/85. Toisinaan iltaisin, yläpaine on ollut jopa päälle 140 ja alapaine päälle 90. En tupakoi, enkä alkoholiakaan hirveästi käytä. En harrasta juurikaan liikuntaa ja kuntokin aina ollut huono. Pulssini on välillä iltaisin jopa alle 50, 135/85 painearvojen yhteydessä. Onko tämä normaalia? En ole lääkärissä käynyt, mutta olisiko tarvetta? Aika korkea verenpainekin minulla on tämän ikäiselle ihmiselle. Itse olen yrittänyt noudattaa terveellistä ruokavaliota ja syön myös magnesiumtabletteja.

29.9.2014 Näytä vastaus

Hei!

Verenpaineeseen vaikuttavat hyvin monet tekijät, joista yksi merkittävimmistä ovat perintötekijät. Eli mahtaako suvussasi olla taipumusta kohonneisiin paineisiin? Sinälläänhän paineesi eivät ole vielä huolestuttavan korkealla, mutta toki ikäsi huomioiden, näissä on kohoamista. Toinen merkittävä seikka on suolan ja salmiakin/lakritsin käyttö. Nämä nostavat joillakin ihmisillä paineita, joskus hyvinkin huomattavasti. Mitään välttämätöntä kiirettä ei ole lääkärissä käynnille, pulssitasosikin on aivan normaali, mutta toki peruskokeet ja sydän- ja verisuonisairauksien kokonaisriskin voisi lääkärissä tarkistaa. Liikuntaa en malta olla suosittelematta terveellisen ruokavalion lisänä, koska lukuisten suurien tutkimuksien ja käytössä olevan tieteellisen tiedon valossa se on aivan parhaita tapoja ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia, eli juuri niitä ongelmia, joita puolestaan koholla oleva verenpaine voi vuosien kuluessa aiheuttaa.

Hei, koko ikäni verenpaineeni on ollut suhteellisen alhainen 110/55, nyt vuoden sisällä paineeni on ollut 134/88 ja pulssi 85-95. Onko minun terveyteeni tullut jokin muutos? Väsyn helposti nykyään ja nukun huonosti. Olen 48v. nainen, äidilläni on ollut 30 vuotta verenpainelääkitys ja 60 vuotta sydänlääkitys, pitäisikö olla huolissaan?

28.8.2014 Näytä vastaus

Hei! Verenpaine reagoi herkästi monille tekijöille kuten stressille tai myös muille sairauksille. Verenpaineella on myös taipumusta nousta iän lisääntymisen myötä. Uskoisinkin, että sinun kohdallasi verenpaineen nousu liittyy ehkä yleiseen terveydentilaasi, esimerkiksi valvominen ja stressi nostavat painetta. Väsyminen ei johdu varmastikaan verenpaineista, vaan mahdollisesti takana ovat samat syyt kuin verenpaineen nousussakin. Ikäsi perusteella saattaa osatekijänä olla mahdollinen alkava menopaussi ja siihen liittyvät hormonaaliset muutokset. Sydän- ja verisuonisairauksista en näillä tiedoilla olisi huolissaan, mutta toki selvittäisin syyt väsymiselle ja huonolle unelle. Voihan taustalla olla myös esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöt.   

Onko alhaisesta verenpaineesta 110/75, jotakin haittaa? Työpaikalle tuli verenpainemittari jolla mittaan tuollaisia lukemia ja muut kehottivat hakeutumaan hoitoon. Olen joukon lihavin, painoindeksi 32. Vaikka olen tietääkseni perusterve, jäi tuo alhainen verenpaine mietityttämään.

Kategoriat:

28.8.2014 Näytä vastaus

Perusterveelle ihmiselle alhaisesta verenpaineesta ei ole mitään haittaa. Päinvastoin matalammat paineet liittyvät tilastollisesti pienempään sydän- ja verisuonisairauksien riskiin. Ainoa ongelma voi tulla, jos esimerkiksi ylösnousuissa tulee pyörrytystä tai silmissä pimenemistä, mutta ilmeisesti näitä oireita sinulla ei ole ollut. Paineesi ovat siis oikein erinomaiset.

Hei,

Olen 17-vuotias urheileva nuori. Tänään minulta mitattiin sydämen pulssi ja  veren yläpaine ja alapaine. Tulokset olivat seuraavat: Pulssi 61. Yläpaine 145 ja alapaine 53. Terveydenhoitaja sanoi, että tämä olisi priimaluokkaa mutta myöhemmin asiaa tutkiessani huomasin että yläpaine on koholla ja alapaine on matala. Vaikuttaako urheilu tähän tulokseen eli onko tämä normaalia urheilevalle nuorelle? Salibandytreenejä se 3-4 kertaa viikossa,  niihin kuuluu alkulämppä (juoksua), laji ja joskus fysiikka.

2.5.2014 Näytä vastaus

Hei,

Uskoisin tuon yläpaineen lievän koholla olon johtuneen siitä, että mittaus tehtiin vastaanotolla. Aika usealla ihmisellä on sen verta jännitystä etenkin lääkärin, mutta osalla myös hoitajan, vastaanotolla, että tämä nostaa paineita. Liikunta ja aktiivinen urheileminen pikemminkin laskee lepoverenpainetta. Olen aika varma, että jos mittaan paineet esimerkiksi kotona (vaikka sukulaisesi mittarilla tai terveysaseman omamittauspisteessä), niin paineet ovat normaalit. Jos omamittauksessakin paineet ovat koholla (yläpaine yli 135), niin sitten kannattaa tilanne tarkastaa lääkärin vastaanotolla.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 > »

©2010 Orion Oyj, Orionintie 1A, 02200 Espoo, PL 65, 02101 Espoo
Puhelinvaihde 010 4261, Y-tunnus 1999212-6