Kysy asiantuntijalta

Kysy verenpaineesta - asiantuntijamme vastaa. Kysymyksesi voivat koskea kohonneen verenpaineen ennaltaehkäisyä, sen lääkehoitoa ja hoidon seurantaa, ruokavaliota, liikuntaa tai ylipäätään elämää kohonneen verenpaineen kanssa. Huomioithan että päivitämme kysymyksiä noin kerran kuukaudessa, joten mikäli tilanteesi on akuutti, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi. Palvelumme on maksuton. 

Kysy asiantuntijalta -palveluun

Hei,

Olen 17-vuotias urheileva nuori. Tänään minulta mitattiin sydämen pulssi ja  veren yläpaine ja alapaine. Tulokset olivat seuraavat: Pulssi 61. Yläpaine 145 ja alapaine 53. Terveydenhoitaja sanoi, että tämä olisi priimaluokkaa mutta myöhemmin asiaa tutkiessani huomasin että yläpaine on koholla ja alapaine on matala. Vaikuttaako urheilu tähän tulokseen eli onko tämä normaalia urheilevalle nuorelle? Salibandytreenejä se 3-4 kertaa viikossa,  niihin kuuluu alkulämppä (juoksua), laji ja joskus fysiikka.

2.5.2014 Näytä vastaus

Hei,

Uskoisin tuon yläpaineen lievän koholla olon johtuneen siitä, että mittaus tehtiin vastaanotolla. Aika usealla ihmisellä on sen verta jännitystä etenkin lääkärin, mutta osalla myös hoitajan, vastaanotolla, että tämä nostaa paineita. Liikunta ja aktiivinen urheileminen pikemminkin laskee lepoverenpainetta. Olen aika varma, että jos mittaan paineet esimerkiksi kotona (vaikka sukulaisesi mittarilla tai terveysaseman omamittauspisteessä), niin paineet ovat normaalit. Jos omamittauksessakin paineet ovat koholla (yläpaine yli 135), niin sitten kannattaa tilanne tarkastaa lääkärin vastaanotolla.

Olen 52-vuotias nainen, jonka suvussa ollut paljon sydän- ja verisuonitauteja sekä korkeaa verenpainetta, sisarellani on verenpainelääkitys. Vanhemmat kuolleet näihin tauteihin n. kuusikymppisinä, ensimmäiset infarktit (aivoissa ja sydämessä) jo 40-50 v. Verenpaineeni on ollut yleensä aina matala, usein vähän liikaakin. Etenkin raskausaikana se on aina pysytellyt hyvinkin alhaalla ja usein myös esim. kesähelteillä, aiheuttaen huimausta ylös noustessa. Lääkäri kehottikin jossain vaiheessa hoitamaan noita liian alhaisia paineita merisuolarakeilla tai salmiakilla.

Paineissa on mittaustilanteessa ollut hyvin harvoin nousua ja ainakin viimeistään toinen mittaus on ollut alhainen. Yleensä ei siis lääkärissä mitattuna mitään mainittavaa "valkotakkisyndroomaa". Leikkausten yhteydessä on paineiden kanssa usein ollut tekemistä, että eivät ole laskeneet liian alas ja on saatu ne nousemaan takaisin normaalille tasolle. Pari kertaa heti synnytyksen jälkeen paine on tosin heittänyt tilapäisesti yhtenä päivänä korkeammalle ja aikoinaan vähän aikaa yhden hyvin henkisesti raskaan ajanjakson aikana, mutta alapaine ei ole kuitenkaan koskaan missään mittauksessa noussut yli 95:n, eikä yläpaine yli 140-150:n.

Kolesterolini on ollut aina korkeahko (jo lapsena 7), raskausaikana suurin arvo kokonaiskolesterolissa oli vähän päälle 8, muuten yleensä vähän päälle, tai vähän alle 6:n arvoja, LDL ollut usein 4 paikkeilla, HDL n. 1.2-1.5., triglyt alle 2:n. Olin muutama vuosi sitten myös sydämen rasitustestissä, joka oli kuitenkin normaali, samoin kuin CT-kuvaus. Lisämunuaisessa on pieni (kuulemma harmiton) kasvain. Vaihdevuosioireitakin on alkanut ilmaantumaan, hormonitoiminta muuttunut viimeisen vuoden sisällä.

En tupakoi, enkä käytä alkoholia. Liikunta jää talvisin vapaa-ajalla vähemmälle, mutta työssäni joudun kuitenkin liikkumaan ja hyötyliikuntaa kyllä riittää pakostikin joka päivälle. Yritän syödä terveellisesti, mutta joskus tulee repsahdettua. Nyt sitten, kun kolesterolimittaus taas tehtiin, olivat arvot yhtäkkiä nousseet. Kokonaisarvo jo 7.3 (syksyllä se oli 5.8), LDL 5 (syksyllä 4.3), ainoastaan HDL oli parantunut edellisestä mittauksesta, ollen nyt 1.5 ja triglyarvo oli 1.88 (syksyllä 1.7). Verenpaine oli jo syksyllä terveydenhoitajan mittauksessa hieman kohonnut 145/92, nyt arvo oli sitten ensimmäisessä mittauksessa 150/95 ja toisella otannalla jo 165/100. Kotona mitattuna kuitenkin enää 120/85, mutta kotiarvot ovat yleensä olleet normaalisti yläpaine lähemmäs sataa ja alapaine 60-70.

Miksi arvot ovat alkaneet heittää näin? Vaikuttavatko hormonit näihin ja joudunko tätä rataa jo pian lääkityksille? Kolesterolilääkkeitä en kyllä suostu syömään. Olen kuullut joiltakin, että aiemmin liiankin alhainen verenpaine onkin keikahtanut vaihdevuosi-iässä toiseen äärimmäisyyteen.

3.3.2014 Näytä vastaus

Hei,

Kuulostaisi siltä, että elintapasi ovat kyllä kohtuullisen mukavasti kohdillaan, eikä näistä kovin pääse moittimaan. Eli kyllä tässä taitaa ajan armoton hammas olla nakertamassa aiemmin hyviä arvoja hieman heikompaan suuntaan. Vaihdevuodethan voivat hyvin montaa reittiä vaikuttaa etenkin paineisiin. Huonot unet, mieliala-asiat, hormonaaliset muutokset jne. ovat siellä vaikuttamassa. Paino saattaa myös iässäsi kovin herkästi nousta, jolloin paineet ja esim. LDL ja triglyt nousevat hyvinkin herkästi ylöspäin. Valitettavasti aivan vanheneminenkin paineita ja kolesteroleja tuppaa nostamaan. Kotipaineesi ovat olleet kuitenkin kohdillaan, joten ehkä nyt vain vastaanotoilla on ollut enemmän "paineita".

Älä unohda hyviä elämäntapojasi, nämä ovat kuitenkin kaikkein tärkeimpiä terveytesi kannalta. Jos paineet näistä huolimatta alkavat olla koholla, niin lääkitystä on syytä harkita. Sukurasitus kuulostaa aika raskaalta. Tämä on hyvin merkittävä tekijä sille, kenen suonet alkavat herkemmin keräämään kolesterolia seinämäänsä. Sinuna en siis olisi ehkä noin ehdoton kolesterolilääkityksen suhteen, etenkin kun näiden sopivuutta emme voi kokeilematta kohdallasi tietää.

Olen 35-vuotias mies. Minulla on ollut melko korkea verenpaine lähivuosien aikana, satunnaisesti mitattuna n. 153/73 (alapaine joskus yli 85). Olen polttanut tupakkaa noin 15 vuotta ja käytän nuuskaa. Minun niskani on kipeä ja seison töissä koko päivän. Liikun paljon, jaan mainoksia kaksi kertaa viikossa. Haluaisin tietää onko verenpaineeni vaarallista? Käytän maissiöljyä, onko se hyvä? Ja mitä Te suosittelette?

3.3.2014 Näytä vastaus

Hei,

Paineesi eivät ole lyhyellä tähtäimellä vaarallisia, mutta jos nämä ovat oikeaoppisesti levossa mitattuja lukuja, niin onhan yläpaineen taso nuorelle miehelle turhan korkea. Niskajännitys ja kivut voivat nostaa hetkellisesti paineita. Yläpaineet ovat herkästi valheellisen korkeat, jos mittaus on tehty heti tupakan polton tai puutteellisen levon jälkeen. Kannattaa tarkastaa, ettei suolaa tule nautittua liikaa, eikä myöskään mustia makeisia.

Suurin riski sydän- ja verisuonisairauksillesi on ehdottomasti tupakointi. Voisitko mitenkään vähentää tai kenties lopettaa täysin tupakointia? Tiedän, että asia on helpommin sanottu kuin tehty, mutta moni ihminen onnistuu lopettamaan nikotiinikorvaustuotteiden avulla tupakoinnin ja jos nämäkään eivät auta, niin käytössä on lisäksi kaksi eri lääkehoitoa vieroitukseen. Tupakoinnin lopetus varmasti laskisi paineitasi, mutta ennen kaikkea vähentäisi riskiäsi sairastua moniin sairauksiin ja säästäisipä siinä samalla pitkän penninkin. Minun ymmärtääkseni maissiöljyn käyttö ei ole ollenkaan pahitteeksi ja se kestää hyvin kuumennusta. Mutta ei siihen ole myöskään erityisiä terveysväittämiä ainakaan täällä rypsinviljelyalueella liitetty.

Aloitin noin viisi vuotta sitten, 52-vuotiaana, verenpainelääkityksen joka useiden kokeilujen jälkeen on sitten vakiintunut aamuin illoin Emconcor 2,5 sekä Losatrix - näillä saavutettu 120/70. Lisäksi ortostaattiseen vapinaan Propral. Sokerirasitus tehty, arvot normaalit. Kolesteroli aavistuksen koholla, mutta lääkitys ei ole sopinut.

Ruokavalioni on ollut pari vuotta gluteeniton (ei keliakiaa) ja viime aikoina olen kiinnittänyt erityistä huomiota kuituun (divertikuloosi). Syön säännöllisesti, melko monipuolisesti (paitsi en paljoa hedelmiä) ja mahdollisimman puhdasta ruokaa, merisuolaa, kalorimäärä päivittäin n. 1700. Hyvin vähän juustoja, muutama desi luonnonjogurttia päivässä. Punaviiniä pieni lasillinen päivittäin, viikonloppuna kohtuullista sosiaalista alkoholinkäyttöä. Muuten sokeristen tuotteiden käyttö lähes nolla. En ole koskaan liikkunut paljoa enkä pidä liikunnasta. Teen enimmäkseen istuma- ja ajattelutyötä.

Painoni on verenpainelääkityksen aloittamisen jälkeen ollut hallitsematon. Aiemmin pystyin itse vaikuttamaan siihen ainakin muutaman kilon verran aina ruokavaliota säätelemällä. Nyt mikään ei vaikuta, paino nousee koko ajan kahden kilon vuosivauhtia. Vain yksi lääkäri viidestä myöntää, että beetasalpaaja saattaa vaikuttaa aineenvaihduntaan näin.

Liikunnan lisääminen on tietysti lääkäreiden vakiovastaus, mutta onko mitään muuta keinoa? Vielä jonkin toisen lääkityksen kokeilu, annoksen vähentäminen?

6.2.2014 Näytä vastaus

Hei!

Tutkimuksien mukaan ei beetasalpaajiin liity erityisiä paino-ongelmia. On kuitenkin syytä muistaa, että tutkimustulokset ovat yleensä keskiarvoja isosta joukosta, joten Sinun kohdallasi en ollenkaan kiellä sitä mahdollisuutta, että beetasalpaajat (Emconcor ja Propral) voivat olla vaikeuttamassa painonhallintaa.

Lääkkeiden suhteen voi toki kokeilla, mikä on pienin annos Propralia, jolla vapina pysyy kuitenkin kohtuudella hallinnassa ja toisaalta voisiko Emconcorin korvata jollain kalkkisalpaajaryhmän lääkkeellä.

Olen 70-vuotias mies, ei ole verenpainelääkkeitä. Aamulla verenpaine tahtoo olla 188, alapaine 101 hyvin usein. Päivällä on 146 - 83 tasoa. Miksi erotus on noin iso jatkuvasti? Aikaisemmin 6-viikon keskiarvo on ollut 132, alapaine 77.

6.2.2014 Näytä vastaus

Tervehdys!

Tilanteesi ei ole normaali. Aamuinen korkea verenpaine on merkittävä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä, joka on syytä hoitaa joko hyvin pitkävaikutteiselle verenpainelääkkeellä aamulla otettuna tai illalla otettavalla verenpainelääkkeellä. Onko aamuherääminen Sinulle vaikeaa, eli ovatko stressihormonitasot kovin korkealla? Myös esimerkiksi kovat kivut ja säryt voivat olla paineita nostamassa. Myös huonosti nukuttu yö voi nostaa paineita. Näin käy helposti esimerkiksi uniapneassa. Tilannettasi kannattaa jatkotutkia ja olla valmiina aloittamaan verenpainelääkitys.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 > »

©2010 Orion Oyj, Orionintie 1A, 02200 Espoo, PL 65, 02101 Espoo
Puhelinvaihde 010 4261, Y-tunnus 1999212-6