Kysy asiantuntijalta

Kysy verenpaineesta - asiantuntijamme vastaa. Kysymyksesi voivat koskea kohonneen verenpaineen ennaltaehkäisyä, sen lääkehoitoa ja hoidon seurantaa, ruokavaliota, liikuntaa tai ylipäätään elämää kohonneen verenpaineen kanssa. Huomioithan että päivitämme kysymyksiä noin kerran kuukaudessa, joten mikäli tilanteesi on akuutti, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi. Palvelumme on maksuton. 

Kysy asiantuntijalta -palveluun

Hei, koko ikäni verenpaineeni on ollut suhteellisen alhainen 110/55, nyt vuoden sisällä paineeni on ollut 134/88 ja pulssi 85-95. Onko minun terveyteeni tullut jokin muutos? Väsyn helposti nykyään ja nukun huonosti. Olen 48v. nainen, äidilläni on ollut 30 vuotta verenpainelääkitys ja 60 vuotta sydänlääkitys, pitäisikö olla huolissaan?

28.8.2014 Näytä vastaus

Hei! Verenpaine reagoi herkästi monille tekijöille kuten stressille tai myös muille sairauksille. Verenpaineella on myös taipumusta nousta iän lisääntymisen myötä. Uskoisinkin, että sinun kohdallasi verenpaineen nousu liittyy ehkä yleiseen terveydentilaasi, esimerkiksi valvominen ja stressi nostavat painetta. Väsyminen ei johdu varmastikaan verenpaineista, vaan mahdollisesti takana ovat samat syyt kuin verenpaineen nousussakin. Ikäsi perusteella saattaa osatekijänä olla mahdollinen alkava menopaussi ja siihen liittyvät hormonaaliset muutokset. Sydän- ja verisuonisairauksista en näillä tiedoilla olisi huolissaan, mutta toki selvittäisin syyt väsymiselle ja huonolle unelle. Voihan taustalla olla myös esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöt.   

Onko alhaisesta verenpaineesta 110/75, jotakin haittaa? Työpaikalle tuli verenpainemittari jolla mittaan tuollaisia lukemia ja muut kehottivat hakeutumaan hoitoon. Olen joukon lihavin, painoindeksi 32. Vaikka olen tietääkseni perusterve, jäi tuo alhainen verenpaine mietityttämään.

Kategoriat:

28.8.2014 Näytä vastaus

Perusterveelle ihmiselle alhaisesta verenpaineesta ei ole mitään haittaa. Päinvastoin matalammat paineet liittyvät tilastollisesti pienempään sydän- ja verisuonisairauksien riskiin. Ainoa ongelma voi tulla, jos esimerkiksi ylösnousuissa tulee pyörrytystä tai silmissä pimenemistä, mutta ilmeisesti näitä oireita sinulla ei ole ollut. Paineesi ovat siis oikein erinomaiset.

Hei,

Olen 17-vuotias urheileva nuori. Tänään minulta mitattiin sydämen pulssi ja  veren yläpaine ja alapaine. Tulokset olivat seuraavat: Pulssi 61. Yläpaine 145 ja alapaine 53. Terveydenhoitaja sanoi, että tämä olisi priimaluokkaa mutta myöhemmin asiaa tutkiessani huomasin että yläpaine on koholla ja alapaine on matala. Vaikuttaako urheilu tähän tulokseen eli onko tämä normaalia urheilevalle nuorelle? Salibandytreenejä se 3-4 kertaa viikossa,  niihin kuuluu alkulämppä (juoksua), laji ja joskus fysiikka.

2.5.2014 Näytä vastaus

Hei,

Uskoisin tuon yläpaineen lievän koholla olon johtuneen siitä, että mittaus tehtiin vastaanotolla. Aika usealla ihmisellä on sen verta jännitystä etenkin lääkärin, mutta osalla myös hoitajan, vastaanotolla, että tämä nostaa paineita. Liikunta ja aktiivinen urheileminen pikemminkin laskee lepoverenpainetta. Olen aika varma, että jos mittaan paineet esimerkiksi kotona (vaikka sukulaisesi mittarilla tai terveysaseman omamittauspisteessä), niin paineet ovat normaalit. Jos omamittauksessakin paineet ovat koholla (yläpaine yli 135), niin sitten kannattaa tilanne tarkastaa lääkärin vastaanotolla.

Olen 52-vuotias nainen, jonka suvussa ollut paljon sydän- ja verisuonitauteja sekä korkeaa verenpainetta, sisarellani on verenpainelääkitys. Vanhemmat kuolleet näihin tauteihin n. kuusikymppisinä, ensimmäiset infarktit (aivoissa ja sydämessä) jo 40-50 v. Verenpaineeni on ollut yleensä aina matala, usein vähän liikaakin. Etenkin raskausaikana se on aina pysytellyt hyvinkin alhaalla ja usein myös esim. kesähelteillä, aiheuttaen huimausta ylös noustessa. Lääkäri kehottikin jossain vaiheessa hoitamaan noita liian alhaisia paineita merisuolarakeilla tai salmiakilla.

Paineissa on mittaustilanteessa ollut hyvin harvoin nousua ja ainakin viimeistään toinen mittaus on ollut alhainen. Yleensä ei siis lääkärissä mitattuna mitään mainittavaa "valkotakkisyndroomaa". Leikkausten yhteydessä on paineiden kanssa usein ollut tekemistä, että eivät ole laskeneet liian alas ja on saatu ne nousemaan takaisin normaalille tasolle. Pari kertaa heti synnytyksen jälkeen paine on tosin heittänyt tilapäisesti yhtenä päivänä korkeammalle ja aikoinaan vähän aikaa yhden hyvin henkisesti raskaan ajanjakson aikana, mutta alapaine ei ole kuitenkaan koskaan missään mittauksessa noussut yli 95:n, eikä yläpaine yli 140-150:n.

Kolesterolini on ollut aina korkeahko (jo lapsena 7), raskausaikana suurin arvo kokonaiskolesterolissa oli vähän päälle 8, muuten yleensä vähän päälle, tai vähän alle 6:n arvoja, LDL ollut usein 4 paikkeilla, HDL n. 1.2-1.5., triglyt alle 2:n. Olin muutama vuosi sitten myös sydämen rasitustestissä, joka oli kuitenkin normaali, samoin kuin CT-kuvaus. Lisämunuaisessa on pieni (kuulemma harmiton) kasvain. Vaihdevuosioireitakin on alkanut ilmaantumaan, hormonitoiminta muuttunut viimeisen vuoden sisällä.

En tupakoi, enkä käytä alkoholia. Liikunta jää talvisin vapaa-ajalla vähemmälle, mutta työssäni joudun kuitenkin liikkumaan ja hyötyliikuntaa kyllä riittää pakostikin joka päivälle. Yritän syödä terveellisesti, mutta joskus tulee repsahdettua. Nyt sitten, kun kolesterolimittaus taas tehtiin, olivat arvot yhtäkkiä nousseet. Kokonaisarvo jo 7.3 (syksyllä se oli 5.8), LDL 5 (syksyllä 4.3), ainoastaan HDL oli parantunut edellisestä mittauksesta, ollen nyt 1.5 ja triglyarvo oli 1.88 (syksyllä 1.7). Verenpaine oli jo syksyllä terveydenhoitajan mittauksessa hieman kohonnut 145/92, nyt arvo oli sitten ensimmäisessä mittauksessa 150/95 ja toisella otannalla jo 165/100. Kotona mitattuna kuitenkin enää 120/85, mutta kotiarvot ovat yleensä olleet normaalisti yläpaine lähemmäs sataa ja alapaine 60-70.

Miksi arvot ovat alkaneet heittää näin? Vaikuttavatko hormonit näihin ja joudunko tätä rataa jo pian lääkityksille? Kolesterolilääkkeitä en kyllä suostu syömään. Olen kuullut joiltakin, että aiemmin liiankin alhainen verenpaine onkin keikahtanut vaihdevuosi-iässä toiseen äärimmäisyyteen.

3.3.2014 Näytä vastaus

Hei,

Kuulostaisi siltä, että elintapasi ovat kyllä kohtuullisen mukavasti kohdillaan, eikä näistä kovin pääse moittimaan. Eli kyllä tässä taitaa ajan armoton hammas olla nakertamassa aiemmin hyviä arvoja hieman heikompaan suuntaan. Vaihdevuodethan voivat hyvin montaa reittiä vaikuttaa etenkin paineisiin. Huonot unet, mieliala-asiat, hormonaaliset muutokset jne. ovat siellä vaikuttamassa. Paino saattaa myös iässäsi kovin herkästi nousta, jolloin paineet ja esim. LDL ja triglyt nousevat hyvinkin herkästi ylöspäin. Valitettavasti aivan vanheneminenkin paineita ja kolesteroleja tuppaa nostamaan. Kotipaineesi ovat olleet kuitenkin kohdillaan, joten ehkä nyt vain vastaanotoilla on ollut enemmän "paineita".

Älä unohda hyviä elämäntapojasi, nämä ovat kuitenkin kaikkein tärkeimpiä terveytesi kannalta. Jos paineet näistä huolimatta alkavat olla koholla, niin lääkitystä on syytä harkita. Sukurasitus kuulostaa aika raskaalta. Tämä on hyvin merkittävä tekijä sille, kenen suonet alkavat herkemmin keräämään kolesterolia seinämäänsä. Sinuna en siis olisi ehkä noin ehdoton kolesterolilääkityksen suhteen, etenkin kun näiden sopivuutta emme voi kokeilematta kohdallasi tietää.

Olen 35-vuotias mies. Minulla on ollut melko korkea verenpaine lähivuosien aikana, satunnaisesti mitattuna n. 153/73 (alapaine joskus yli 85). Olen polttanut tupakkaa noin 15 vuotta ja käytän nuuskaa. Minun niskani on kipeä ja seison töissä koko päivän. Liikun paljon, jaan mainoksia kaksi kertaa viikossa. Haluaisin tietää onko verenpaineeni vaarallista? Käytän maissiöljyä, onko se hyvä? Ja mitä Te suosittelette?

3.3.2014 Näytä vastaus

Hei,

Paineesi eivät ole lyhyellä tähtäimellä vaarallisia, mutta jos nämä ovat oikeaoppisesti levossa mitattuja lukuja, niin onhan yläpaineen taso nuorelle miehelle turhan korkea. Niskajännitys ja kivut voivat nostaa hetkellisesti paineita. Yläpaineet ovat herkästi valheellisen korkeat, jos mittaus on tehty heti tupakan polton tai puutteellisen levon jälkeen. Kannattaa tarkastaa, ettei suolaa tule nautittua liikaa, eikä myöskään mustia makeisia.

Suurin riski sydän- ja verisuonisairauksillesi on ehdottomasti tupakointi. Voisitko mitenkään vähentää tai kenties lopettaa täysin tupakointia? Tiedän, että asia on helpommin sanottu kuin tehty, mutta moni ihminen onnistuu lopettamaan nikotiinikorvaustuotteiden avulla tupakoinnin ja jos nämäkään eivät auta, niin käytössä on lisäksi kaksi eri lääkehoitoa vieroitukseen. Tupakoinnin lopetus varmasti laskisi paineitasi, mutta ennen kaikkea vähentäisi riskiäsi sairastua moniin sairauksiin ja säästäisipä siinä samalla pitkän penninkin. Minun ymmärtääkseni maissiöljyn käyttö ei ole ollenkaan pahitteeksi ja se kestää hyvin kuumennusta. Mutta ei siihen ole myöskään erityisiä terveysväittämiä ainakaan täällä rypsinviljelyalueella liitetty.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 > »

©2010 Orion Oyj, Orionintie 1A, 02200 Espoo, PL 65, 02101 Espoo
Puhelinvaihde 010 4261, Y-tunnus 1999212-6